Dünya

Yeni Zelanda milletvekili hırsızlık iddialarının ardından istifa etti

16 Ocak 2024 15:14

T24 Dış Haberler

Eski bir Birleşmiş Milletler insan hakları avukatı olan Yeni Zelanda milletvekili Golriz Ghahraman, polisin kendisi hakkında araştırdığı hırsızlık iddialarının ardından istifa etti.

Yeşiller Partisi'nden Golriz Ghahraman'ın biri Auckland'da, diğeri Wellington'da olmak üzere iki giyim mağazasından üç kez hırsızlık yaptığı iddia edildi. Ghahraman, 2017 yılında ülke hükümetindeki ilk mülteci olarak tarih yazdı.

İşle ilgili stresin onun tamamen karakterinin dışında davranmasına neden olduğunu söylerken, "Birçok insanı hayal kırıklığına uğrattım ve çok üzgünüm" diye ekledi. Ghahraman, Yeni Zelanda'da siyasi sığınma hakkı tanınan ailesiyle birlikte çocukken İran'dan kaçan bir göçmen. İstifası, Auckland'daki bir butikten özel tasarım bir çanta çaldığı iddia edilen görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından geldi.

Ghahraman, "Açıklayabileceğim bir davranış değil çünkü hiçbir şekilde rasyonel değil ve tıbbi değerlendirmem sonrasında da iyi olmadığımı anladım. Görüştüğüm akıl sağlığı uzmanı, son zamanlardaki davranışlarımın aşırı strese yol açan son olaylarla tutarlı olduğunu ve daha önce fark edilmeyen travmalarla ilgili olduğunu söylüyor" diyerek kendine mazeret bulmak istemediğini sözlerine ekledi. 

İstifasına yanıt veren Yeşiller Partisi eşbaşkanı James Shaw, Ghahraman'ın "Parlamentoya seçildiği günden bu yana neredeyse sürekli cinsel şiddet, fiziksel şiddet ve ölüm tehditlerine" maruz kaldığını söyleyerek, "Bu, çoğu milletvekilinin maruz kaldığından daha farklı bir stres" dedi.

2017 yılında beyaz ırk üstünlüğünü savunanların tehditleri üzerine Ghahraman'a bir koruma verildi. Son zamanlarda, Yeşiller Partisi'nin dışişleri ve insan hakları sözcüsü rolüyle Filistin yanlısı protestolara katıldığı ve İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta askeri eylemlerini eleştirdiği için eleştirildi. Yeşiller Partisi eşbaşkanı Marama Davidson, Ghahraman'ın istifasının doğru bir karar olduğunu ancak kendilerinin desteğini almaya devam edeceğini de söyledi.