Sağlık

Yeni sosyal medya trendi: Gamze estetiği

Sosyal medyada trend olan gamzeli görünüme sahip olmak isteyen farklı yollara başvuruyor

11 Mayıs 2024 11:30

Bilim insanları tarafından  yüz kaslarındaki kısalık nedeniyle oluşan ve bir kusur olarak tanımlanan “gamze” son yıllarda sosyal medyada oldukça popüler oldu. Genetik olarak baba tarafından geçen bu özellik, güzelliğin ve çekiciliğin sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Gamzenin, yüzde oluşturduğu çukur ile gülüşe sevimlilik kattığı söyleniyor. Sosyal medyada trend olan “gamzeli görünüm” insanların kendi imkanları ile bu özelliği elde etmeye çalışmalarına neden oluyor.

Daha önce de vardı

Fakat gamzeli görünüm trendinin sosyal medyadan çok önce de olduğu biliniyor. 1936 yılında Isabella Gilbert tarafından bulunan “gamze oluşturucu” alet, kullanıcının yanaklarına baskıda bulunarak çukurlaşmasını sağlıyor. Bir yay ile 2 düğmeden oluşan bu alet; geçmişte birçok kadın tarafından kullanıldı, fakat kansere neden olabileceği açıklanınca satışı yasaklandı.

Evde elde etmek mümkün

Farklı estetik ameliyatları ile sağlanabilecek görünüme ulaşmak mümkün. Sosyal medya kullanıcıları ise bu özelliği kendi imkanları ile elde etmeye çalışıyor. Yanaklarına kalem ile bastırmak ve yüz egzersizleri gibi farklı yöntemlere başvuran sayısız kullanıcı bulunuyor.

Arwa adlı bir kullanıcının kullandığı teknik örnek olarak gösterilebilir. Kullanıcı, elmacık kemiklerinin üzerine 30 saniye parmakları ile baskı uyguladıktan sonra dudak kalemi gibi bir kalemle işlemi tekrarlıyor. “Gamze yapıcı” adlı bir alet ile o bölgeyi iç ve dış noktalarından sıkıştırıp bekletiyor. Bu işlemlerin ardından kalıcı olmasa bile gamzeli bir görünüme erişmek mümkün oluyor.

Estetik ameliyat ile kalıcı çözüm sağlanıyor

Sinir ve cilt hasarlarına neden olabilen evde uygulanan tehlikeli yöntemler yerine estetik ameliyat yaptırmak da mümkün. Daha kalıcı sonuçlar veren bu işlem için en az 1500 dolar veya daha fazlasının gözden çıkartılması gerekiyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin doğal olarak sahip olduğu bu özellik sosyal medya trendlerinden biri olarak karşımıza çıktı. Zamanla yaşılık veya yüzdeki yağ kaybı nedeniyle gamzelerini kaybeden insanlarında başvurduğu bu ameliyatlar bu görünüme kavuşmayı mümkün kılıyor. Doğru bir şekilde uygulansa bile doğal görünümün tamamen yakalanamadığı uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Hastanın yanağının iç kısmına uygulanan operasyon bir kesi alınması sonucu göçük oluşturularak gamzeli görünüm sağlanması ile tamamlanıyor. Ameliyatla hastanın yanağında kısmi çukurluk oluşturuluyor.