Gündem

Yeni Şafak yazarı: Galiba ABD ile artık bir yol ayırımına gelmiş bulunuyoruz

17 Kasım 2022 09:03

Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, bugünkü yazısında 6 kişinin hayatını kaybettiği İstiklâl Caddesi’ndeki bombalı saldırısına değinerek Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi. Öğün, “Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğinin karanlık olduğunu hanidir biliyoruz. Ama elan başka bir merhalede olduğumuzu düşünüyorum. Galiba artık bir yol ayırımına gelmiş bulunuyoruz” dedi. 

Taksim'deki bombalı saldırının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun " Bize verilen mesajı biliyoruz. Tekrar ifade ediyorum, ABD Büyükelçiliği'nin taziyesini kabul etmiyoruz. Müttefikliğimiz tartışılmalıdır” açıklamasına yer veren Öğün, “Bu hakikaten de ileri bir açıklamadır. Fevri olarak yapılmış olmadığını düşünüyorum. Bunun, kısa zaman evvel devletin en üst seviyesinden gelen benzer bir açıklamayla beraber değerlendirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum” dedi. 

G-20 Zirvesi önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden’ı “terörün hâmisi” olmakla suçladığını hatırlatan Öğün, şöyle devam etti:

“Unutmayalım ki, bu zirvede Biden ile görüşeceğini bilerek yapmıştı bunu. Bu değerlendirme hiç şüphesiz Biden’a ulaştırılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanının bunu hesap etmemiş olması düşünülemez. Kapalı kapılar arkasında nelerin konuşulduğunu elbette bilemeyiz. Nitekim Erdoğan-Biden görüşmesinden sonra yapılan açıklamaların genel geçer ifâdelerle sınırlı, resmî, görece soğuk bir seviyede kaldığını gördük. Tek dikkât çekici husus Biden’ın F 16’lar için verdiği destek sözünü tekrarlamasıydı. Bunun da yeteri kadar güven verici olmadığını kestirmek zor olmasa gerektir. (Biden’ın Yunan kökenli seçmenleri çileden çıkmış olmalı.) Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğinin karanlık olduğunu hanidir biliyoruz. Ama elan başka bir merhalede olduğumuzu düşünüyorum. Galiba artık bir yol ayırımına gelmiş bulunuyoruz.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

TIKLAYIN - İçişleri Bakan Soylu: ABD Büyükelçiliği'nin taziyesini kabul etmiyoruz, müttefikliğimiz tartışılmalı

TIKLAYIN - ABD Büyükelçiliği'nden Soylu'nun İstiklal saldırısı açıklamalarına yanıt