Ekonomi

Yeni Şafak yazarı: Asgari ücret kaldırılsın

"Asgari ücreti kaldırmayı tartışmak için doğru bir zamandayız"

26 Aralık 2023 09:01

Yeni Şafak yazarı Yusuf Dinç, asgari ücretin artık çalışanı değil işvereni koruduğunu ve birçok işletmenin kendi ücret standardını uyguladığını savunarak, asgari ücretin kaldırılması gerektiğini aktardı.

Dinç bugünkü yazısında, "Asgari ücret iktisat teorisinde işgücü piyasasını bozucudur. Bilirsiniz teori piyasaya müdahale istemez ve asgari ücret belirlenmesi piyasaya müdahaledir. Bu arada ancak ve sadece fiyata müdahale ederseniz piyasaya müdahale etmiş olursunuz. Sonuçta ücret sivil bir alandır ve işverenle işçi arasında tayin edilmesi gerekir. Hatta seçim meydanlarının konusu asla olmamalıdır." ifadelerini kullandı. 

Dinç şu ifadeleri kullandı: 

"Komik olansa fırsatçıların, kahir ekseriyetle ücret gideri en az olanlardan çıkması. Çünkü paylaşmayı sevmedikleri için istihdam yapmaz, az işçilerine yüklendikçe yüklenirler.

Asgari ücret kalkarsa en azından bunların çanlarına da ot tıkanmış olur. Sektör, bölge herkes kendi ayarlar. Yoksa imalat tarafında 1 milyonu geçen açık pozisyon meselesi Türkiye’nin ayağına dolanacak. Zaten asgari ücret artık çalışanı değil, işvereni koruyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayın