Ekonomi

Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın bilinmeyenleri

Karahan, 28 Temmuz 2023’te Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığına getirildi

04 Şubat 2024 08:02

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, affını istemesinin ardından Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu. Fed’de çalıştı, Amazon’da ise reel sektör deneyimi edindi. İşte önümüzdeki dönemde paraya yön verecek Karahan’ın bilinmeyenleri...

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, Merkez Bankası başkanlığına getirilen Fatih Karahan FED’de finansı, Amazon’da reel sektörü tanıdı. Para politikası açısından en belirleyici birim olan Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Karahan, geçmiş sekiz aylık dönemde aslında para politikası uygulamalarının arkasındaki isimdi. Ayrıca yapısal araştırma birimi de Karahan’a bağlıydı.

Türkiye’nin en genç merkez bankası başkanlarından biri olan Karahan, devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavında Türkiye ikinciliği derecesiyle İstanbul Erkek Lisesi’ne girdi. Boğaziçi Üniversitesi matematik ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olduktan sonra 2012’de çalışma hayatına New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başladı. 2022’ye kadar burada çalıştı. 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. 2022 yılının kasım ayında Amazon’da başekonomistlik görevini aldı. Böylece önce Fed’de finans tecrübesi kazanırken, Amazon’da da reel sektörü tanıdı.

Temmuzda geldi 

28 Temmuz 2023’te Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığına getirildi. Geçen yıl temmuzda başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak, Mustafa Duman görevden alınmış, yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan getirilmişti. Fatih Karahan, ilk PPK toplantısına 24 Ağustos’ta katıldı. Bu toplantıda politika faizi yüzde 17.5’dan yüzde 25’e çıkarılmıştı.

Arka planda hep vardı

Başkan yardımcılığı döneminde para politikası açısından kritik öneme sahip olan Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü Karahan’a bağlıydı. Geçmiş sekiz ay boyunca piyasada atılan adımların arka planında Karahan’ın olduğu belirtilirken, mevcut Merkez Bankası ekibi ile de çalıştığı kaydedildi. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi yapılan ön hazırlıklarda da Karahan’ın etkili olduğu öğrenildi. Karahan’a reel sektörü takip eden yapısal araştırma biriminin de bağlı olduğu, reel sektörü de yakından takip ettiği gelen bilgiler arasında.

İlk sınavı 8 Şubat'ta

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan, 8 Ocak’taki enflasyon raporu toplantısında kamuoyunun karşısına çıkacak. 5 Şubat (yarın) pazartesi günü yılın ilk enflasyon rakamı da açıklanacak.

İlk PPK 25 Şubat'ta

Karahan’ın ikinci sınavı da 22 Şubat tarihinde olacak. Yılın ikinci Para Politikası Kurulu toplantısı 22 Şubat tarihinde yapılacak. 25 Ocak tarihindeki PPK toplantısında politika faizi yüzde 42’den yüzde 45’e çıkarılmış ve “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldı” mesajı verilmişti.

Hafize Gaye Erkan istifa etti, Şimşek'in önerdiği Fatih Karahan yeni MB Başkanı oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, 7 ay 23 gün sonra istifa etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "affını" talep eden Erkan, istifa metninde, hakkında son dönem ortaya atılan iddialara ilişkin olarak "itibar suikastine uğradığını" ifade etti. Erkan, "Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum" derken, istifa duyurusundan bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından jet hızıyla açıklama geldi. Erkan’ın aldığı kararın şahsi olduğunu söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, "Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" dedi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan oldu. 

TIKLAYIN - Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan "affını isteyerek" istifa etti: Şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti düzenlendi

TIKLAYIN - Mehmet Şimşek'ten Hafize Gaye Erkan'ın istifasına jet hızıyla açıklama: Yeni başkan önerim doğrultusunda atanacak

TIKLAYIN - Kendisi ve ailesi ile ilgili iddialar, "Sadık Abi" açıklaması: Hafize Gaye Erkan'ın görev sürecinde öne çıkanlar

TIKLAYIN - Ekonomist Özgür Demirtaş'tan görevden alınacağı iddia edilen Hafize Gaye Erkan'la ilgili 4 senaryo

TIKLAYIN - Erdoğan Merkez Bankası başkanına sahip çıktı: "Akla ziyan dedikodularla güven ve istikrar iklimini bozacak kampanyalar başlatıyorlar"

TIKLAYIN - Hafize Gaye Erkan'ın istifasına CHP'den ilk yorum: Yerine gelecek olanın da pek farklı işler yapması beklenmiyor

TIKLAYIN - Merkez Bankası çalışanı CİMER'e şikâyette bulundu: Hafize Gaye Erkan'ın babası tarafından işten çıkartıldım

TIKLAYIN - Hafize Gaye Erkan'ın annesi, Merkez Bankası çalışanıyla WhatsApp yazışmalarını paylaştı!

TIKLAYIN - MB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifası sosyal medyayı salladı: "Son 5 yılda 4 başkan değiştiren Merkez Bankası’na başkan dayanmıyor" 

TIKLAYIN - AKP döneminde Merkez Bankası'nda 7 kez başkan değişti: Son 5 yılda 4'üncü değişim

TIKLAYIN - Merkez Bankası'na Hafize Gaye Erkan'ın yerine atanması beklenen isimler kimler?

TIKLAYIN - Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu: Affını isteyen Erkan hakkında "Görevden alınmıştır" ifadesi