Ekonomi

Yeni Konut Modeli’nin finansmanı emeklilik fonlarından gelecek

09 Ekim 2023 09:20

Dünya gazetesi yazarı Jülide Yiğittürk Gürdamar, konut sektöründeki sıkıntıya "kiralık konut üretme odaklı model" ile çözüm önerisi getiren Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODER), modelin finansmanı için yabancı emeklilik fonları ile masaya oturduğunu belirtti.

Gürdamar, bugünkü yazısında, şu ifadeleri kullandı: 

"Kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesini ve kiralık için üst limit ile devlet denetimi yapılmasını öneren yeni model için Merkez Bankası’nın da kapısını çalan GYODER, arsa temini için 5 belediye ile görüşmeler yapıyor.

Kamu ve özel sektör iş birliği yöntemiyle, bireysel değil kamusal kiraya veren yapıyı benimseyen Yeni Konut Modeli’nde kiracıyla kiraya veren arasındaki problemlerin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, modelin finansmanı için Merkez Bankası ve beş banka ile görüştüklerini belirterek, 'Merkez Bankası’nın da bankalara yönlendirme yapması gerekiyor' diye konuştu. Kalyoncu, yurtiçinde birkaç banka ile de görüştüklerini ifade etti.

Kalyoncu, finansman için ayrıca yurtdışında emeklilik fonlarının da kapısını çaldıklarını söyleyerek, Yeni Konut Modeli’nin finansmanı için Suudi Arabistan, Çin, Hollanda ve BAE ile görüşmelerin derinleştiğini açıkladı.

Kalyoncu, 'Hollanda, Çin, Suudi Arabistan ve BAE’den ilgili bakanlıklar ve finans kuruluşlarıyla görüşmelerimiz devam ediyor. S. Arabistan’da ilgili bakanlar, oranın TOKİ’si ve büyük şirketleriyle görüştük. Çin’den büyük taahhüt şirketlerinden China State Construction Engineering ile görüşüyoruz. ENR dünya listesinde birinci olan Çinli firma 12 kişilik ekiple geldiler.

Başlarında gelen firmanın 3 numarası olan kişinin 1 milyar dolara kadar anlaşma yetkisi vardı, hatta niyet mektubu alma ve iş birliği protokolü aşamasına geldik. ICBC aracılığı ile neler yapılabilir konuşuyoruz. Bu şirket yeni Kahire şehrini yapıyor. Hem de kiralık modelle. Kahire’nin yaptığını biz nasıl yapamayız' diye konuştu."

Yazının tamamını okumak için tıklayın