Politika

TBMM'de anayasa trafiği: Numan Kurtulmuş'tan DEM Parti, Saadet- Gelecek Grubu ve İYİ Parti'ye ziyaret

Yeni Anayasa ziyaretleri kapsamında DEM, Saadet- Gelecek Grubu ve İYİ Parti ile görüşen TBMM Başkanı Kurtulmuş, AKP ve MHP ile de görüşeceklerini açıkladı

02 Mayıs 2024 12:46

T24 Haber Merkezi

Yeni anayasa ziyaretleri kapsamında siyasi partilerle görüşen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, siyasi parti yöneticileriyle bir araya geldi.  DEM, Saadet ve Gelecek Grubu'nu ve İYİ Parti'yi ziyaret eden Kurtulmuş, AKP ve MHP ile de görüşeceğini söyledi.

Numan Kurtulmuş ilk görüşmeyi saat 12'de DEM Parti ile yaptı.  Görüşmeye, partinin Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli katıldı.

"Süreci açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi ilettik"

Görüşme sonrası açıklama yapan Numan Kurtulmuş, “Salı günü başlattığımız temasları, parlamentoda grubu bulunan 3 partiyle bugün sürdürüyoruz. Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, daha doğrusu çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu süreci açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Bizim temennimiz, TBBM’de çok büyük bir çoğunlukla siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konması ve bunun Meclis’te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin daha detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaretten sonra en sonunda gerçekleştireceğiz” dedi.

"Bir yol temizliğine ihtiyaç var"

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları ise “Bizler de DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. 12 Eylül anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması konusundaki görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde, elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için, mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasa’nın, AİHM kararlarının hükümlerinin uygulanması bizler açısından çok önemli. Dün 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını burada olumsuz gördüğümüzü, böylesi bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik bugün. Bizim en büyük temennimiz, ciddi bir yol temizliğinin yapılması, bir demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklı halkları ve inançları eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının Anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısından da önemli. Türkiye'nin içinden geçtiği çok derin bir ekonomik kriz ve yoksulluk var. Elbette bu anayasa tartışmalarının, ülkenin en acil ve alarm veren bu sorununun üstünü örtmeyecek şekilde gelişmesi gerekir. Ve bu soruna parlamento zemininde hep birlikte, bütün siyasi partiler olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirme konusunda, değerli halklarımıza, işçilere, emekçilere karşı öyle bir görev ve sorumluluğumuz vardır" sözlerini kaydetti.

Saadet ve Gelecek Grubu'na ziyaret 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, DEM Parti yöneticileriyle görüşmesinin ardından Saadet Partisi yöneticileri ile de görüştü.

Kurtulmuş: Yapıcı bir görüşme oldu

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurtulmuş, “Genel çerçeveyi, bu süreçle ilgili görüşlerimizi, özellikle TBMM zemininde anayasa çalışmalarını nasıl ilerletebiliriz ve sonuç alırız, bunlarla ilgili görüşlerimi aktardım. Değerli arkadaşlarımızın da görüşlerini alma fırsatımız oldu. Yapıcı bir görüşme oldu. Önümüzdeki ekim ayı gibi bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum. Siyaset diyalog içerisinde çözüm üretme yeridir. Bütün siyasi partilerin bu diyaloğun yapıcı unsurları olmasını temenni ederim. Meclis'te grubu olan partilerin görüşünü aldıktan sonra, Meclis'te temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız. Bu süreci de şeffaf çık bir şekilde yürüteceğiz. ” ifadelerini kullandı.

Saadet Gelecek Grup Başkanvekili:  Sağlıklı bir zemin inşasının sorunları konuşmaktan daha önemli

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da verimli bir görüşme olduğunu belirterek, "Anayasaların daha sağlıklı siyasal zeminlerde daha sağlıklı sonuçlar vereceğini dolayısıyla öncelikle Türkiye'deki siyasal iklimi tüm sorularımızı siyaset yoluyla müzakere edebileceğimiz bir zeminde konuşmanın önemine işaret ederek. Saadet ve Gelecek olarak bu siyasal zemine katkı sunacak her türlü çabanın içinde olacağımızı sağlıklı bir zemin inşasının sorunları konuşmaktan daha önemli olduğunu ifade ettik." dedi.

Saadet Grup Başkanı Özdağ: Mutlaka ki Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var

Saadet Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise bu Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var olduğunu söyleyerek söz konusu görüşmenin değerlendirileceğini söyledi. Özdağ, şunları söyledi:

"Mutlaka ki Türkiye’nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Türkiye çok anayasa değiştirdi zaman zaman darbelerle zaman zaman olağanüstü şartlarda değiştirdi, zaman zaman da referandumlarla değiştirdi.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesinin daha net bir şekilde ayrılacağı söylenmişti"

Önemli olan şu, Türkiye’de mevcut bir anayasa var, bu anayasa zaman zaman ihlal ediliyor, zaman zaman ilga ediliyor, bunları görüyoruz, en önemli şey de şudur; bugünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığı ilkesinin daha net bir şekilde ayrılacağı söylenmişti. Ama gördüğümüz şu ki burada ben parlamenter olarak grup başkanlığının ötesinde vermiş olduğumuz soru önergelerinde daha, anayasa bakanlara diyor ki 15 gün içerisinde cevap vermeniz gerekir, cevap vermiyorlar, cevap vermedikleri zaman peki anayasa çiğnendiğinde ne olması gerekiyor ilgasında bir cezası olması gerekiyor. Var mı? Var. Uygulanıyor mu? Uygulanmıyor. O zaman uygulanabilecek şeyleri yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak da çalışmalar yapılmasında fayda var. Mevcut anayasaya göre Türkiye’deki problemleri anayasanın maddeleri engel değil, bugünkü gerek ekonomik gerek dış politik meselelerde, gerekse de hukukun ihlal edilmelerinde bir problem oluşturmuyor kendisi. Oluşturmadığına göre peki ne yapmamız gerekiyor? Hep beraber daha çok konuşmamız, daha fazla demokratikleşmemiz, daha fazla hukukun üstünlüğünü, insan haklarını ön plana çıkartan bir anayasa: Bu anayasa için çalışmalara birlikte destek vereceğiz. Bir Türkiye’nin konuşan Türkiye olmasını istiyoruz; susan veya dayatılan Türkiye değil. Diyalogla uzlaşan ve anlaşan bir Türkiye özlemi içerisindeyiz. Bu tür çabaların ve çalışmaların Türk demokrasisine katkıda bulunacağı inancı içerisinde bizler de bu süreç içerisinde yol alacağız. Birlikte çaba göstereceğiz."

 

Kurtulmuş'un 3. durağı İYİ Parti

Yeni Anayasa ziyaretleri kapsamında TBMM'de siyasi partileri ziyaret eden Numan Kurtulmuş, DEM, Saadet- Gelecek Grubu'nun arından İYİ Parti'yi ziyaret etti.

MHP, AKP ve grubu olmayan siyasi partileri de ziyarette bulunacağını söyleyen Kurtulmuş İyi Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu ile görüşmesinin ardından şunları söyledi:

"Partilerin Anayasaları olmaz, teklifleri olur. Dolayısıyla bunun milletin Anayasası haline getirilmesi için TBMM'nin zemininin en iyi şekilde kullanmamız lazım. Ümit ediyorum ki parlamentoda 400'ün üstünde bir ittifakla yeni Anayasa metninin kabul edilmesi mümkün olsun. Bu konunun bir takım siyasi magazin konularının ötesine taşınmasıdır. Burada açık bir iletişimin ortaya konulmasıdır. Önümüzdeki dönemde partilerden beklentimiz; bunun yöntemlerinin ne olacağına ilişkin, yazılı olarak tekliflerini alacağız ve belki Mayıs- sonu Haziran başı bu teklifleri olgunlaştırıp partilere kendi Anayasa tekliflerini hazırlamak ya da bunları tartışarak yaz arasından sonra önümüzdeki dönem Ekim ayıyla birlikte bunun tekrar doğru bir zeminde tartışılmasını temin etmek mümkün olabilir. Bu parlamentonun bir özelliğini daha altını çizmek isterim . Şu anki parlamentomuz halkımızın yüzde 95 oyunun temsil edildiği bir parlamentodur. Bu çoğulculuk bir işaretidir. Özgür, çağdaş, çoğulcu bir anayasanın yapılması için parlamentoda bir zemin mevcuttur. Bu parlamento kurucu bir parlamento değildir ve anayasa yapamaz fikri kabul edilemez. Bu parlamento milletin doğrudan doğruya oylarıyla seçilmiş bir parlamenterdir . Eğer yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir. Ön yargısı bir şekilde siyasi partilerin bu konuya yaklaşımlarından dolayı memnuniyet duyuyorum"

Dervişoğlu: "Anayasa değişikliği tartışmalarının Türkiye'nin öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım"

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun açıklamaları ise şöyle:

"Nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Biz İYİ Parti olarak bu sistem yürürlüğe girmeden önce bu sistemden kaynaklı sorunlara işaret ederek siyasi yolculuğumuzu sürdürdük. Yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokratik sistem arayışımız devam ediyor. Şayet TBMM'de bu yönde anayasa değişikliği durumu söz konusu olursa o zaman konuyu değerlendirmeye açık buluruz. Meclis Başkanımız görevi nedeniyle tarafsızdır. Türkiye'nin öncelikli başka sorunları da var. Anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım. Konuşulamaz hale getirmemesi lazım. Türkiye'de ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşanıyor. Vatandaşlarımız açlık ve sefalet sınırının altında hayatlarını sürdürüyor. Türkiye'nin bütün sorunlarını konuşmak lazım. Anayasa'dan kaynaklı tartışmalar Türkiye'nin sorunlarını gölgede bırakmaması lazım. Buradan iktidara da sesleniyorum nasıl Türkiye'nin önemli bir arayışı olduğunda Meclis Başkanı'mız durumdan vazife çıkararak siyasi partilerin liderlerini de ziyaret ediyor ise ekonomi de olan sorunlarla da ilgili sayın Ekonomi ve Maliye Bakanı'nın, milli savunmamız ile ilgili bir sorun olduğunda sayın Milli Savunma Bakanı'nın eğitim sorunlarından kaynaklı meselelerde sayın Milli Eğitim Bakanı'nın ve dış politika alanında ülkemizin geleceği ile ilgili sorunlar olduğunda da sayın Dışişleri Bakanı'nın siyasi partilerimizi ziyaret etmeleri ve bu temel konularda bilgilendirmede bulunmalarını buradan beklediğimizi ifade ediyorum. Kurtulmuş ile aramızda yaptığı görüşmeyi yetkili organlarımızla ele alıp gelecekle ilgili yol haritasını sizlerle paylaşacağımızı ifade ediyorum"

İlk görüşme CHP ile yapılmıştı

Kurtulmuş, yeni anayasa için siyasi parti ziyaretlerine Salı günü CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile başlamıştı.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Kurtulmuş, anayasa içeriğiyle ilgili konuşmadıklarını, usul konuştuklarını ve görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.

"Partilerin anayasaları olmaz, anayasa teklifleri olur. Milletin anayasası olur. Hep birlikte bir yol bulacağız" diyen Kurtulmuş şöyle devam etmişti:

"Mayıs ayının sonuna kadar grubu bulunan siyasi partilerden bu işin usulüne ilişkin fikirlerini alacağız. Önümüzdeki sene Meclis açıldığında müzakere ortamı başlar ve sonraki dönemde sonuç alabileceğimizi düşünüyorum. Kararı Meclis verecektir. Bu süreçte yapıcı diyaloğumuzu bütün siyasi partilerimizle sürdüreceğiz."

Özgür Özel ise "Biz 31 Mart seçimlerinden Türkiye'nin birinci partisi olarak çıkmış, sorumluluğun farkında olan bir partiyiz. Bugün Türkiye'nin çok farklı sorunları varken yeni anayasa toplumun ihtiyaçlarının neresindedir düşünmek lazım. Grubumuzla değerlendireceğiz" demişti.