Kültür-Sanat

Yazar Ahmet Ümit arkeolog oldu

Prof. Dr. Felix Pirson ve Ahmet Ümit

15 Aralık 2023 13:52

T24 Kültür-Sanat

Alman Arkeoloji Enstitüsü, Ahmet Ümit’i 2021 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan romanı Kayıp Tanrılar Ülkesi’nde Pergamon arkeolojisi, UNESCO Dünya Mirası Alanları, Bergama / Pergamon ve Berlin arasında kültürel mirası anlattığı ve Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihini çarpıcı bir dille yansıttığı için arkeolog üye beratıyla onurlandırdı. Yazar üyelik beratını Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün bilimsel danışma kurulunun önerisiyle aldı.

Johannes Regenbrecht, Prof. Dr. Felix Pirson ve Ahmet Ümit

Üyelik beratını, 14 Aralık Perşembe günü Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht katılımıyla yapılan Winckelmann Konferans Günü’nde, İstanbul Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Felix Pirson'un elinden alan Ahmet Ümit şunları söyledi:

"Bir edebiyatçı olarak bilim insanları tarafından ödüllendirmek benim için çok büyük bir onur. Umarım zengin tarihimize ve muhteşem arkeolojik alanlarımıza daha fazla sahip çıkarız. Çünkü geçmişine sahip çıkmamayanlar, bügünlerine de sahip çıkamazlar."

Ümit, 2006 yılında da Türk Eski Çağ Enstitüsü tarafından Patasana ve Ninata'nın Bileziği adlı eserleriyle arkeolog beratıyla ödüllendirilmişti.

TIKLAYIN | “Sevgi emektir tamam da, Türkan Şoray olsan aklın Kadir İnanır’da kalmaz mı?” | Ahmet Ümit yeni kitabı ‘Bir Aşk Masalı’nı ve aşka dair düşündüklerini anlattı