Ekonomi

Yatırım tutarları açıklanmamıştı; bakanlığın teşvikleri iktidara yakın dernek ve vakıflara gitmiş!

Teşvik belgesi alan projelerin yatırım tutarları, yatırım teşvik belgesinin kapsamı, projenin sağlayacağı yeni istihdam sayısı gibi sayısal verilere yer verilmedi

11 Mart 2024 07:47

Resmi Gazete’de yayımlanan yatırım teşviki alan şirket ve kurumlar listesinde belgeyi alan projelerin yatırım tutarları, kapsamı gibi verilere yer verilmezken, teşvik alanlar arasında tarikatlarla ilişkisi olan dernek ve vakıflar ilk sırada yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2023 yılının ağustos ayından bu yana açıklamadığı yatırım teşvik belgesi listesini dün Resmi Gazete’de topluca açıkladı. Yılın son 4 ayının teşvik listesini açıklayan bakanlık Eylül-Aralık 2023 döneminde 5 bin 122 yatırım teşvik belgesi verdi. Bakanlığın bu dönemle ilgili yayımladığı teşvik listesinde önceki listelerden farklı olarak, teşvik belgesi alan projelerin yatırım tutarları, yatırım teşvik belgesinin kapsamı, projenin sağlayacağı yeni istihdam sayısı gibi sayısal verilere yer verilmedi.

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre, gerici faaliyetleriyle dikkat çeken birçok kuruma ve iktidara yakın şirketlere teşvik verildi.

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Çarşamba’da Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün onursal başkanı olduğu Hoca Ahmet Yesevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de yatırım teşviki alan kurumlar arasında yer aldı. Teşvik alan şirketler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Yeni Türkiye Eğitim Vakfı İktisadi İşletmesi de var.

Konya Selçuklu’da faaliyet yürüten Fatih Kültür ve Eğitim Vakfı söz konusu kurumlardan biri. Nakşibendilik geleneği içinde yer alan Erenköy cemaatinin Ankara kolu olan Muradiye Eğitim Öğretim Hizmetleri Anonim Şirketleri de yatırım teşviki alan şirketler arasında.

Teşvik alanlar arasında iktidara yakınlığıyla bilinen şirketler de yer aldı. Bu şirketlerden biri de Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret Anonim Şirketi.

Teşvik alan şirketler arasında muhalefetin 5’li çete olarak adlandırdığı şirketler de yer aldı. Yüzde 55’i Kalyon Havacılık ve İnşaat AŞ, yüzde 45’i Cengiz İnşaat’a ait olan İGA Havalimanı İşletmesi Anonim Şirketi, İstanbul Arnavutköy’de elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı yapmak için teşvik aldı.