Dünya

Araştırma: Hristiyanlar, 2070'de ABD'de azınlık durumuna düşebilir

Son 50 yılda kendini Hristiyan olarak tanımlayanların oranı 26 puan azalırken, bir dine bağlı olmayanların oranı ise yüzde 30'a kadar yükseldi

15 Eylül 2022 10:26

Yapılan bir modellemeye göre, Hristiyanlar, 2070 yılında ABD'de azınlık durumuna düşebilir.

Araştırma şirketi Pew Research Center, 'ABD'de dinin geleceği' başlıklı yeni bir rapor yayımladı. Raporda, 1972 yılından bu yana ABD'lilerin dini tercihinde yaşanan değişim gösterildikten sonra, 2070 yılına dair bazı modellemeler yapıldı.

Verilere göre, 1972 yılında yüzde 90 ile ABD toplumunun en baskın dini grubu olan Hristiyanlığın payı 2020 yılında yüzde 64'a kadar geriledi. Kendini herhangi bir dine bağlı hissetmeyenlerin oranı ise son 50 yılda yüzde 8'den yüzde 30'a çıktı.

İki projeksiyonda azınlık durumundalar

Pew Research Center, önümüzdeki 50 yılda ABD'de yaşanacak dini eğilimlere dair dört farklı senaryo hazırladı. Kimsenin dine bakışını değiştirmediği ilk senaryoda, Hristiyanlığın payı yüzde 54'e düşmesine rağmen baskın grup olmayı sürdürüyor.

Dine bakışta istikrarlı bir değişimin olduğu ikinci senaryoda,  Hristiyanların toplum içerisinde oranı yüzde 46, bir dine bağlı olmayanların oranın ise yüzde 41 olacağı tahmin ediliyor. Hristiyanlıkta daha sert bir düşüş olacağı üçüncü senaryoda ise, bir dine bağlı olmadığını belirtenler yüzde 48 ile en kalabalık grup olurken, Hristiyanların payı yüzde 39'a geriliyor. 

Hristiyanlıkta düşüşte bir 'limit'in olmadığı son senaryoda ise, bir dine bağlı olmayanlar yüzde 52 ile toplum içerisindeki en büyük grup olacağı tahmin ediliyor. Hristiyanların payın ise yüzde 35'e düşüyor.