Dünya

Yanlış kadına kürtaj yapıldı, hastane özür diledi!

03 Nisan 2024 10:41

T24 Dış Haberler

Prag'daki Bulovka Hastanesi personeli, yanlış kadına kürtaj uygulandığı suçlamasını kabul ederek özür diledi.

Asyalı bir hastayla karıştırıldıktan sonra kürtaj operasyonuna alınan kadın hakkında hastanenin bir sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, kadının Çekçe'yi iyi konuşamaması nedeniyle çeviri zorlukları yaşandığı söylendi. 

Dört aylık hamile olan ve bebeğini doğurmak isteyen sağlıklı bir kadına anestezi uygulandı ve kürtaj yapıldı. Çek Cumhuriyeti'nin Prag kentindeki Bulovka Hastanesi'ndeki dehşet vakası dünya çapında manşetlere taşındı.

Yoğun bakıma kaldırılan kadına hatanın farkına varıldıktan sonra partnerinin yanı sıra tercüman da çağrıldı. 

Hastane yetkilisi Eva Libigerová şunları söyledi: "25 Mart'ta Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimizde hastaların karıştırıldığı talihsiz olayla ilgili yayınlanan birçok spekülasyon göz önüne alındığında, açıklayıcı bilgileri sunmak istiyoruz. Bekleme odasında hastaya başka bir kişi adıyla hitap edildiğinde (her iki hasta da Asyalıydı), hasta da onaylayarak başını salladı ve personeli takip etti. Genel polikliniğe götürüldü ve burada kendisine ameliyat öncesindeki hazırlıklarla ilgili tüm adımlar anlatıldı. Hastanın onay konuşmasından personel onun tüm bilgileri anladığı ve anladığı izlenimini edindi. Hasta aynı zamanda kısa süreli kalış hemşirelik kaydını başka bir hastanın adıyla isteyerek imzaladı ve ameliyat için hazırlanmaya ve ameliyathaneye götürülmeye de aynı derecede istekliydi. Anestezinin başlatılmasından önce, ameliyatı yapan doktor hastaya ismiyle hitap etti, bunun üzerine hasta başını sallayarak yanıt verdi. Ne yazık ki artık çok geçti, fetüsün zaten geri dönülemez şekilde hasar görmüştü."  

Sağlık Bakanı Kamal Farhan, tercüman konusunda yaşanan ihmalin affedilemez olduğunu ve suiistimalin kanıtlanması halinde kürtaj yaptıran anneye tazminat ödenmesi gerektiğini söylerken, hataya karışan hastane personelleri hakkında soruşturma başlatıldı. 

Libigerová, "Bu talihsiz olaydan dolayı hastadan ve tüm ailesinden özürlerimizi diledik ve kendisine, sebep olunan zararı hafifletmek ve aynı zamanda onu tazmin etmek için mümkün olan her şeyi yapacağımıza dair güvence verdik" diye ekledi. 

Çek Tabipler Odası başkan yardımcısı ve jinekolog Jan Přáda, suçlanacak olanın sadece doktor değil, olaya karışan tüm personel olduğunu, kadının hastanede kaldığı süre boyunca bir kimlik kontrol süreci ve uygulanan dikkatli bir prosedür olması gerektiğini söyledi.