Gündem

Yanlış ikizin tutuklanmasına Adalet Bakanlığı’ndan yanıt: İşlem yapamayız

Görsel temsilidir

09 Aralık 2022 07:15

Adalet Bakanlığı, Diyarbakır’da Hüseyin Kocakaya'nın yerine kanser hastası olan tek yumurta ikizi Hasan Kocakaya’nın tutuklandığı iddiasıyla ilgili olarak, "tutuklama ve tutukluluğun devamına ilişkin kararların yargı etkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığı, yargı yetkisi ve takdir hakkına ilişkin konularda bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmadığı" açıklamasını yaptı..

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Diyarbakır’da yaşayan Hüseyin Kocakaya, "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla polis tarafından aranıyordu. Polis, Hüseyin Kocakaya yerine kanser tedavisi devam eden ikizi Hasan Kocakaya’yı gözaltına aldı ve mahkeme tutukladı. Geçcen ekim sonundan bu yana Kocakaya ailesinin, “Hasan’ın Hüseyin olmadığına” dönük tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvuruda bulunarak konuya dair adım atılmasını talep etti. Polisin Kocakaya ailesine, "Hüseyin'i getirin, Hasan'ı alın" dediğini ifade eden Kaçmaz’ın başvurusuna Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü yanıt verdi. Yanıtta, "Tutuklama ve tutukluluğun devamına ilişkin kararların yargı yetkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığı, yargı yetkisi ve takdir hakkına ilişkin konularda bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmadığı, tahliye ile ilgili taleplerin doğrudan mahkemesine yapılması gerekir” denildi.

Öte yandan yanlış kardeşinin tutuklandığını belirterek konuya dair adım atılmasını talep eden ikiz kardeşlerin ağabeyi Salih Kocakaya, kardeşi Hüseyin Kocakaya olduğu gerekçesiyle tutuklanan  ve cezaevinde olan Hasan Kocakaya’nın sağlık durumunun kötü olduğunu belirtiliyor.