Gündem

Yanan ormanların yerine otel ve lüks villalar inşa edilmeye devam ediliyor!

Bölge halkı, yaşam alanlarının yok edildiğini söylüyor

24 Şubat 2024 07:06

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi'nde kızılçam ormanlarının bulunduğu bölgede yaşanan büyük yangından sonra yapılmaya başlanan otel ve villa inşaatlarına karşı yöre halkı, yaşam alanlarının yok edildiğini belirtip tepki gösteriyor.

15 Temmuz 2007 tarihinde, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi'nde kızılçam ormanlarının bulunduğu bir bölgede yangın meydana geldi. Yangın sonucunda 250 hektarlık ormanlık alan ile yaklaşık 30 hektar tarım arazisi ve zeytinlik kül oldu.

"Tohum serpip fidan dikeceğiz"

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre, o dönemde Muğla Orman Bölge Müdürü olan ve daha sonra AKP'den Antalya Milletvekili seçilen İbrahim Aydın, yangın sonrası yaptığı açıklamada, "Ormanlık alanlar ve imar planları net bir şekilde belirlenmiştir. Yanan alanların ne 2B kapsamında değerlendirileceğini ne de imara açılacağını kesinlikle söyleyebilirim. Ekim ayında yağacak ilk yağmurlarla birlikte alana tohum serpimi ve fidan dikimi gerçekleştirerek bölgeyi yeniden yeşillendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Ancak bu açıklamanın üzerinden çok zaman geçmeden, yanan alanın bir kısmı imara açılarak değerlendirildi. 2012 yılında La Blanche Island, 2016'da Titanic Deluxe Bodrum ve 2018'de Lujo Bodrum isimli lüks otellerin bölgede açılmasıyla, yangın sonrası yanan arazilerin bir bölümü turizm amaçlı kullanıma sunulmuş oldu.

Binlerce metrekarelik araziye villalar dikiliyor

Pina yarımadasındaki betonlaşma AKP iktidarında orman alanlarındaki betonlaşmanın simgesi olurken, bölgede son günlerde yeniden inşaat sesi yükseliyor.

Tapu kayıtlarında orman alanı olarak görünen 25 bin metrekarelik komşu Hazine arazisini Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsis eden Lujo’nun sahibi Serkoç Otelcilik, turistik tesis görünümlü 28 villa inşa etmeye başladı. Büyüklükleri 580 ile 680 metrekare arasında değişen deniz manzaralı lüks konutlarda balkonda jakuzi ve güneş yatağı, ısıtılmış özel havuz, özel güneşlenme alanı yer alıyor.

FİDAN YERİNE LÜKS VİLLAR DİKİYORLAR: Yanan alanlara fidan yerine villalar dikilmesine sivil toplumun sert tepkisine neden oldu. Bölgede yaşayanlar "Halkın yaşam alanları yavaş yavaş yok oluyor" dedi.