Dünya

Yahudi kadınlar New York'ta seks grevinde

20 Mart 2024 08:02

T24 Dış Haberler

ABD'nin New York yakınlarındaki bir kasabasında, bir Yahudi cemaatindeki kadınlar seslerini duyurmak için seks grevine gitti. 

800'den fazla Hasidik kadın, eşlerini istenmeyen ve bazen de istismarcı evliliklere sürüklediğini söyledikleri Yahudi yasasını protesto etmek için kocalarıyla birlikte olmayı reddetti. Kadınlar bu boykotun, davalarını desteklemeleri için partnerleri üzerinde baskı oluşturacağını umduklarını söyledi. 

Bu boykot, kadınların aile içi şiddet vakalarını polise bildirmek için hahamlarından izin almak zorunda olduğu, New York'tan bir saat uzakta, dar görüşlü bir Yahudi topluluğu olan Kiryas Joel halkını ikiye böldü. Grevci kadınlar sosyal medya taciziyle karşı karşıya kalırken üzerlerine yumurta atıldı. 

Kiryas Joel'deki kadınlar, kadınların çok özel bir beyan olmadan boşanamayacağı anlamına gelen Yahudi yasasını değiştirmek için harekete geçilinceye kadar eşleriyle seks yapmayı reddetti. Bu yasaya göre, bir erkeğin eşine, artık kendisine bağlı olmadığını beyan eden Aramice yazılmış bir mektup vermesi ve boşanmanın kesinleşmesi için üç hahamın belgeyi imzalaması gerekiyor.

Yasa, kadınların hiçbir çıkış yolu olmaksızın istismarcı ilişkiler içinde sıkışıp kalabileceği anlamına geliyor. İstenmeyen evliliklerin tuzağına düşen bu kadınlara "agunah" veya "zincirlenmiş kadın" adı veriliyor. Bu kadınlardan biri, 29 yaşındaki Malky Berkowitz, Kiryas Joel seks grevinin yüzü oldu.

Malky dört yılını kocası Volvy'den boşanmaya çalışarak geçirdi. İkili 2020'de ayrıldı ancak Volvy ona izin vermeyi reddettiği için Malky yeniden evlenemiyor. Kiryas Joel'in seks grevi, aşırı muhafazakar Yahudi cemaatinde tartışmalara yol açtı; önde gelen bir haham, eylemi evlilik kurumuna zarar verecek Yahudi yasalarının ihlali olarak nitelendirdi.

Florida'daki bir sinagogda kıdemli haham olan Haham Efrem Goldberg, birçok kişinin seks grevine gönderme yaptığı anlaşılan şifreli bir tweet yayınladı.

Goldberg, "Zarar görmüş bir ilişkinin sonunda, kullanılmaması gereken bir şeyi esirgeyerek ilişkiye zarar vermeyin" diye yazdı.