Spor

Xabi Alonso, Bayer Leverkusen'e hayat verdi; işte başarının sırrı

Katar'da gerçekleşen 2022 Dünya Kupası ardından Bundesliga'da çıktığı dört maçı da kazanan İspanyol teknik direktör, ligde 9. sıraya kadar yükseldi

30 Ocak 2023 11:52

İspanyol teknik adam Xabi Alonso, Bundesliga ekibi Bayer Leverkusen’in kötü gidişatını durdurdu. Leverkusen, ligin ilk sekiz haftasında Gerardo Seoane yönetimiyle sadece beş puan toplarken Alonso'nun takımın başına geçmesinin ardından 10 maçta 19 puan topladı.

41 yaşındaki hoca, Şampiyonlar Ligi’nde ise çıktığı üç maçta iki beraberlik alarak yoluna Avrupa Ligi’nde devam etme şansı yakaladı. Bu etkileyici başlangıç futbol otoriteleri tarafından da övgü topladı. Alonso'nun bu başarıyı yakalamasında birçok etken bulunuyor.

NTV Spor'un Sportsmail'e dayandırdığı habere göre, İspanyol teknik adamın başarısının sırrı:

Tarzını değiştirdi

Eski yıldız futbolcu emekli olmadan önce kendi döneminin en iyi pasörlerinden biri olarak kabul ediliyordu. Birçok futbol eleştirmeni, İspanyol teknik adamın futbolculuk kariyerinde benimsediği ofansif oyun anlayışını Bayer Leverkusen kariyerinde de sürdürmesini bekliyordu. Ancak 41 yaşındaki teknik direktör kaybetmeye alışmış Bayer Leverkusen’in oyun anlayışını kısa sürede değiştirerek savunma ağırlıklı bir anlayışa çevirdi.

Alman ekibi ile çıktığı maçlarda 3-4-3 dizilişini benimseyen İspanyol, takımının özellikle topsuz oyunda rakiplerine karşı direnmesini sağlayarak 10 maçta altı galibiyet almayı başardı. Savunma anlayışı belki de Alonso’un uzun vadeli planları arasında yer almasa da şimdiye kadar başarılı olduğu söylenebilir.

Medyadan uzak

Alonso'yu başarıya götüren bir başka karar ise antremanları basına kapalı gerçekleştiriyor olması oldu. Bundesliga'nın 16. haftasında Leverkusen zorlu Borussia Mönchengladbach deplasmanı öncesi Alonso’nun talimatıyla maçtan dört gün önce antremanları basına ve taraftara kapalı olarak gerçekleştirdi. Bu karar da İspanyol teknik adamı galibiyete götüren etkenlerden biri oldu ve Mönchengladbach karşısında 3-2'lik skorla kazanmayı başardı.

Oyuncular saygı duyuyor Bayer Leverkusen forması giyen Florian Wirtz, kasımda Transfermarkt’a verdiği bir röportajda, Alonso'nun örnek alınabilecek biri olduğunu ifade etti. Florian Wirtz, 41 yaşındaki teknik adam için şu ifadeleri kullandı:

“Soyunma odasında, bir futbolcu olarak daha önce pek çok şampiyonluk kazanmış biriyle çalıştığınızı kesinlikle fark ediyorsunuz. Kendinize örnek alabileceğiniz ve size ipuçları verebilecek biri var."

Wirtz’in bu açıklamaları, Alonso’nun takım içinde de saygı duyulan biri olduğunu gösterdi.

Gençlere güveniyor

Sezona kötü bir başlangıç yapan Bayer Leverkusen'de birçok genç oyuncu geri planda kaldı. Ancak İspanyol teknik adam, bu hezimetin altından sadece deneyimli oyuncular ile kalkmayı tercih etmeyerek birçok genç isme forma verdi. Şüphesiz ki bu forma şansını en iyi değerlendiren oyuncu Moussa Diaby oldu. 23 yaşındaki futbolcu, sezonun ilk sekiz haftasında gol sevinci yaşayamazken Alonso’nun takımın başına geçmesinin ardından 10 maçta forma giydi ve altı gol, iki asist yapma başarısı gösterdi.

Öne çıkan bir diğer isim ise 22 yaşındaki savunma oyuncusu Jeremie Frimpong oldu. Hollandalı oyuncu Alonso yönetimi ile ilk maçında iki gol sevinci yaşadı. Ayrıca dokuz maçta forma giyerek toplam üç gol ve iki asist yaptı.

Sezon başına göre Bayer Leverkusen için işler yoluna girmiş olsa da İspanyol teknik adamın sıkışacak fikstür ile sezonun ikinci yarısında ve Avrupa Ligi’nde gösterecekleri performans merak ediliyor.