Dünya

WSJ: Biden yönetimi İsrail'e yeni bomba ve silahlar göndermeye hazırlanıyor

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, bir yandan Gazze'de ateşkes için bastırırken bir yandan da İsrail'e askeri cephaneliğini artıracak bomba ve diğer silahları göndermeye hazırlanıyor

17 Şubat 2024 11:44

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, bir yandan Gazze'de ateşkes için bastırırken bir yandan da İsrail'e askeri cephaneliğini artıracak bomba ve diğer silahları göndermeye hazırlanıyor. 

The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre; ABD'li yetkililer önerilen silah teslimatının yaklaşık biner adet MK-82 bombası, bombalara hassas güdüm sağlayan KMU-572 Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı ve FMU-139 bomba fünyesi içerdiğini söyledi.

On milyonlarca dolar değerinde

Silahların on milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. ABD'li bir yetkili, önerilen teslimatın hala yönetim tarafından gözden geçirildiğini ve Biden yönetiminin transferi onaylaması gereken kongre komitesi liderlerini bilgilendirmeden önce teklifin ayrıntılarının değişebileceğini söyledi.

Planlanan silah transferi, İsrail'in bir milyondan fazla Filistinlinin savaştan kaçarak sığındığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine saldırı düzenlemeye hazırlandığı Gazze'deki savaşın en kritik anına denk geldi. 

"İnsan hakları endişesi bulunmuyor"

Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği tarafından hazırlanan ve The Wall Street Journal tarafından görüntülenen önerilen silah transferine ilişkin bir değerlendirmede, İsrail hükümetinin "İsrail'in devam eden ve ortaya çıkan bölgesel tehditlere karşı savunulması için bu kalemlerin hızlı bir şekilde edinilmesini" talep ettiği belirtildi.

Değerlendirmede, satışla ilgili herhangi bir potansiyel insan hakları endişesi bulunmadığı ileri sürülerek "İsrail ağır insan hakları ihlallerini önlemek ve bu hakları ihlal eden güvenlik güçlerini sorumlu tutmak için etkili adımlar atmaktadır. Geçmişte İsrail, savunma malzemelerinin kötüye kullanıldığı iddialarına ilişkin ABD soruşturmalarında şeffaf bir ortak olmuştur" denildi.

Eski bir ABD'li yetkili, transferin ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımla finanse edileceğini söyledi. İsrail'in ABD'den satın aldığı silahların büyük çoğunluğu, her yıl ordusunu güçlendirmek için Amerikan hükümetinden aldığı milyarlarca dolarlık fondan geliyor.

ABD, savaşın başından bu yana İsrail'e 21 bin hassas güdümlü mühimmat sağladı

ABD savaşın başlangıcından bu yana İsrail'e yaklaşık 21 bin hassas güdümlü mühimmat sağladı ve İsrail bunların yaklaşık yarısını kullandı. Bir ABD istihbarat değerlendirmesine göre, kalan silahlar İsrail'in Gazze'de 19 hafta daha savaşmasına yetecek kadar. ABD değerlendirmesine aşina olan bir kişiye göre, İsrail'in Lübnan merkezli Hizbullah'a karşı ikinci bir cephe açması halinde bu süre günlere inecek.

ABD Başkanı Biden, İsrail'i, Refah'a yönelik askeri harekât düzenlememesi konusunda uyarmıştı. Ancak ABD şu ana kadar Tel Aviv'in savaşı yürütme biçiminde değişiklik yapmaya zorlamak için İsrail'e silah satışına koşul getirmeyi reddetti.