Dünya

Washington Bölge Mahkemesi: Yapay zekayla üretilen sanatın telif hakkı olmaz

Mahkeme, kararında insan yazarlığının "yüzyıllardır yerleşmiş anlayışa" dayanan "telif hakkının temel bir gerekliliği" olduğunu vurguladı

22 Ağustos 2023 08:45

T24 Dış Haberler

ABD'nin başkenti Washington'daki bölge mahkemesi, herhangi bir insan katkısı olmadan yapay zeka tarafından yaratılan bir sanat eserinin ABD yasalarına göre telif hakkına sahip olamayacağına karar verdi. 

Reuters'ın haberine göre; ABD Bölge Yargıcı Beryl Howell, Cuma günü yaptığı açıklamada, Telif Hakları Ofisi'nin bilgisayar bilimcisi Stephen Thaler tarafından DABUS sistemi adına yapılan başvuruyu reddetmesini onaylayarak yalnızca insan yazarlı eserlerin telif hakkı alabileceğini söyledi.

Thaler, 2018 yılında, herhangi bir insan girdisi olmadan yapay zeka sistemi tarafından yaratıldığını söylediği görsel sanat eseri "Cennete Yeni Bir Giriş"i kapsayan bir telif hakkı başvurusunda bulundu. Ofis geçen yıl başvuruyu reddetti ve yaratıcı eserlerin telif hakkına sahip olabilmesi için insan yazarlara sahip olması gerektiğini söyledi.

Thaler, insan yazarlığının somut bir yasal gereklilik olmadığını ve yapay zeka telif haklarına izin vermenin, telif hakkının ABD anayasasında belirtilen "bilimin ve faydalı sanatların ilerlemesini teşvik etme" amacına uygun olacağını savunarak federal mahkemede karara itiraz etti.

Howell, Telif Hakkı Ofisi ile aynı fikirde olduğunu ve insan yazarlığının "yüzyıllardır yerleşmiş anlayışa" dayanan "telif hakkının temel bir gerekliliği" olduğunu söyledi.

Thaler, ayrıca Birleşik Krallık, Güney Afrika, Avustralya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere diğer ülkelerde de DABUS tarafından üretilen patentler için başvuruda bulunmuş; sınırlı bir başarı elde edebilmişti. 

Thaler'in avukatı Ryan Abbott, dün yaptığı açıklamada, kendisinin ve müvekkilinin karara kesinlikle katılmadığını ve temyize gideceklerini söyledi. Telif Hakları Ofisi ise "mahkemenin doğru sonuca ulaştığına inandığını" açıkladı. 

Telif Hakları Ofisi, bir sanatçının Midjourney adlı yapay zeka sistemi aracılığıyla üretilen görüntülere ilişkin telif hakkı talebini de sanatçının sistemin yaratıcı sürecinin bir parçası olduğu yönündeki iddiasına rağmen reddetmişti.

"Sanatçılar yapay zekayı alet çantalarına koydukça telif hakları konusunda yeni sınırlara yaklaşıyoruz" diyen Howell, bunun telif hakları yasası için "zorlu sorular" doğuracağını belirtti.