Dünya

Wagner ayaklanmasını önceden bildiği iddia edilen Rus general, cumartesiden bu yana görülmedi

29 Haziran 2023 08:20

T24 Dış Haberler

ABD istihbaratına göre Wagner ayaklanmasından önceden haberdar olan olan Rus general, cumartesi gününden bu yana görülmedi. 

Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin eski komutanı olan General Sergey Surovikin'den Wagner lideri Yevgeni Prigojin daha önce "efsanevi bir figür" diye söz etmişti. 

The Guardian'ın aktardığına göre Surovikin'in Prigojin ile ilişkileri nedeniyle görevden alınabileceği veya ayaklanma nedeniyle hakkında soruşturma başlatılabileceği konuşuluyordu. Prigojin, geçen cuma günü başkaldırı kararlarını açıkladıktan sonra Surovikin, ayaklanmayı kınayan ve Rus hükümetini destekleyen bir açıklama yaptı. Surovikin açıklamasında Wagner'e seslenerek, "Birlikte savaştık, risk aldık, birlikte kazandık. Aynı kandanız, savaşçıyız biz. Size durma çağrısı yapıyorum. Düşman ülkemizin içeriden karışmasını bekliyor" demişti.

Ancak New York Times, çarşamba günü Batılı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde Surovikin'in silahlı ayaklanmadan önceden haberdar olduğunu yazdı. İstihbarat servislerinin brifing verdiği ABD yetkilileri, Surovikin'in ayaklanmada bir rol oynayıp oynamadığı hakkında fikir sahibi olmadıklarını söyledi. 

The Guardian, Surovikin'in darbeyi biliyor olmasının ordunun neden ayaklanmaya karşı beklenen sertlikte karşılık vermediğini açıklayabileceğini ifade etti. Wagner savaşçıları geçen cuma günü ayaklandıktan sonra Rostov'u ele geçirmiş, Moskova'ya doğru ilerlemeye başlamıştı. Prigojin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko görüştükten sonra ayaklanma sonlandırıldı. 

Mevcut olarak Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin komutanı olan Surovikin'in cumartesi gününden bu yana kamu önünde görülmediği belirtildi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, New York Times'ın haberini yalanlarken, "Çok fazla spekülasyon olacaktır" dedi.