Gündem

Voys ekibinden "uyuşturucu" dosyası: 6 yaşındaki çocuğun uyuşturucu kullandığını anlatanlar da var, AMATEM'lerde metamfetamine kolay ulaşıldığını söyleyen de...

13 Ocak 2023 17:56

T24 Haber Merkezi

Voys ekibi, AMATEM'lerde uyuşturucu satışı iddialarını araştırdı. Ekipten gazeteci Tunca Öğreten, hastane önünde kendini bağımlı olarak tanıtarak tedavi gören bağımlılarla konuştu.

Öğreten bir uyuşturucu satıcısından eroin bağımlılarına reçeteyle yazılan bir ilacı hastanenin otoparkında tanesini 50 TL'den satın aldı. Öğreten o anlara ilişkin "AMATEM'lerde çokça uyuşturucu satıcısının olduğu ve tedavi esnasında da bağımlıların uyuşturucuya ulaşabildiğinin doğru olduğunu kendi gözlerimizle de gördük" dedi.

Bir uyuşturucu satıcısı da "Gördüğün en küçük kullanıcı kaç yaşındaydı?" sorusuna "6 yaşındaydı. 6 yaşında hap atıyor, deliriyor, çıkıyor, geziyor ortalarda" yanıtını verdi. 

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri haline gelen uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili Tunca Öğreten, Murat Baykara ve Ömer Çakan, Voys ekibi olarak Youtube kanalında  'Met Çıkmazı' isimli video haber dosyası hazırladı. 

Videoda, Türkiye'deki Metamfetamin kullanımının sonuçları, kimyasal maddeye ne kadar kolay ulaşılabildiği, bağımlıların tedavi gördüğü hastaneler ve AMATEM'lerde uyuşturucuya kolay ulaşabildiği kayıt altına alındı. 

AMATEM'lerde uyuşturucu satışı iddiaları

Tunca Öğreten, İstanbul'daki bir AMATEM'in önünde bağımlılarla konuştu. Tunca Öğreten'in görüştüğü ayakta tedavi gören bağımlılar bu durumu şöyle anlattı:

"Yatışı aldım, çantayla hastaneye gittik, bekliyordum böyle orada biri kanıma girdi, dedi; 'Ne yapacaksın oğlum, gidelim takılalım'. Gittim öyle. Ben de çok karşılaştım."

Diğer bağımlı da "Bir de seni caydırıyorlar mesela. Aklına giriyorlar. Canın çekiyor senin de, sen de çıkıp gidiyorsun" dedi.

"İçlerinden bir tanesi uyuşturucu satıcısıydı" diyen Öğreten, kendini bağımlı olarak tanıttı ve bir torbacıyla iletişim kurdu. Öğreten, uyuşturucu satıcısıyla arasında geçen diyaloğu şöyle anlattı:

"Önce bize Metamfetamin verebileceğini söyledi. Fakat bunun için mahallesine çağırdı. Güvenlik gerekçesiyle gitmek istemedik. Onun üzerine eroin bağımlılarına reçeteyle yazılan (...) adlı bir ilacı bize satabileceğini söyledi. Bu ilaç eroinin yerini tutuyor ve uyuşturucu bağımlıları arasında parayla alışverişi yapılıyor. Biz bunu torbacıdan, tanesine 50 lira vererek, yani iki tanesi için 100 lira vererek hastanenin otoparkında satın aldık. "

 AMATEM'de çalışmış klinik psikolog İlkay Soykal  ise bu durum hakkında "Hastane kenarlarında bunun  satıldığını ben de işitmişimdir. Yani görmüşümdür. Evet oluyor ama çok sıkı güvenlik tedbirleri var, ama karşımızda da hekimi, psikoloğu, bütün sağlık çalışanlarını kandırabilen ve bir de hasta var. Yani bir bağımlı var" dedi.