Dünya

Vietnam'dan doktorlara çağrı: eşcinsellik, biseksüellik, transseksüellik bir hastalık değildir

13 Ağustos 2022 11:53

Vietnam hükümeti doktorlara, eşcinsel olmanın bir hastalık olmadığını söyleyerek LGBTİ topluluğuna yönelik ayrımcılığı sona erdirmelerine yönelik çağrıda bulundu.

Eylemciler AFP Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada, eşcinsel, biseksüel ve transseksüel insanların uzun zamandır ötekileştirildiği Güneydoğu Asya ülkesinde, yapılan bu çağrının LGBTİ haklarına yönelik atılan büyük bir adım olduğunu söyledi.

Vietnam Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, eşcinselliğin ‘tedavi’ edilmeye çalışılmaması, tedavi edilmesine gerek duyulan bir şey olmadığı ve değiştirilmemesi gerektiği ifade edildi.

Bakanlık, sağlık çalışanlarını cinsel yönelimlere saygı göstermeye davet ederek, ‘’eşcinselliği, biseksüelliği ya da transseksüelliği bir hastalık olarak görmeyin’’ dedi.

Vietnam LGBTİ hakları konusunda diğer Asya ülkelerine kıyasla oldukça pozitif olmasına rağmen yine de ülkede cinsel yönelim ve kimlik hakkında yanlış bilgiler oldukça yaygın.

Vietnam Center for Supporting Community Development Initiatives (SCDI) yetkilisi Nguyen Thi Kim Dung yaptığı açıklamada, bazı genç LGBTİ bireylerinin aileleri tarafından doktora götürülüp tedavi ettirilmeye çalışıldıklarını söyledi. Bununla birlikte birçok ayrımcı soruya da maruz kaldıklarını ekledi.

Vietnam, 2015 yılında eşcinsel evlilik yasağını kaldırmıştı, ancak bu LGBTİ bireyler için tam olarak yasal bir tanınma sağlamadı ve ‘yasal olarak’ cinsiyet değişikliğine izin veren bir yasa henüz mevcut değil.