Ekonomi

VakıfBank ve Halk Bank'ta yeni yönetim kurulları: Aksu ve Yakut Kurumsal Yönetime seçildi; Uysal görevinde kaldı

03 Ağustos 2023 02:00

T24 Haber Merkezi

Kamu Bankaları Vakıfbank ve Halkbank yeni yönetim kurullarını açıkladı. Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Halkbank Yönetim Kurulu Başkan vekili görevini sürdürecek. Eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve AKP'nin eski TBMM Grup Başkanvekili Sadık Yakut ise Vakıfbank Kurumsal Yönetim Komitesi ile Denetim Komitesi'ne seçildi.

Vakıfbank'ta Mustafa Saydam Yönetim Kurulu Başkanı, Cemil Ragıp Ertem Yönetim Kurulu Başkan vekili ve Abdi Serdar Üstünsalih Genel Müdür seçildi.

Halk Bankası'nda ise Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, Yönetim Kurulu Başkan vekili Mevlüt Uysal ve Genel Müdür Osman Arslan görevlerini sürdürecek.

VakıfBank'ın yeni yönetimi 

VakıfBank'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklamada, 2 Ağustos'ta yapılan yönetim kurulu toplantısında, Abdülkadir Aksu ve Sadık Yakut'un Denetim Komitesi'ne seçildiği aktarıldı.

Mustafa Saydam'ın Yönetim Kurulu Başkanı, Cemil Ragıp Ertem'in Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Abdi Serdar Üstünsalih'in Genel Müdür seçildiği açıklandı. 

Kredi Komitesi'ne Abdi Serdar Üstünsalih doğal üye olarak, Mustafa Saydam ve Şahin Uğur asil üye olarak, Adnan Ertem ve Cemil Ragıp Ertem yedek üye olarak seçildi.

Kurumsal Yönetim Komitesi'ne Abdülkadir Aksu ve Sadık Yakut, Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkileri Başkanı Ali Tahan ve Genel Muhasebe Mali İşler Başkanı Korhan Turgut'un getirildiği belirtildi.

Ücretlendirme Komitesi'ne de Adnan Ertem ve Haydar Kemal Kurt'un üye olarak seçilmesine karar verildi.

Eski AKP'li Aksu ve Yakut, 2019'dan beri yönetimde

Eski İçişleri Bakanı ve eski AKP Milletvekili Abdülkadir Aksu, 2019 yılında seçildiği VakıfBank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2021 yılına kadar sürdürmüş,  67. Olağan Genel Kurulu’nda bağımsız üye olarak seçilmişti. Aksu, son yönetim kurulu toplantısında Vakıfbank Kurumsal Yönetim Komitesi ile Denetim Komitesi'ne seçildi.

Üç dönem AKP Kayseri Milletvekilliği yapan eski TBMM Meclis Başkanvekili Sadık Yakut da  2019’da Vakıfbank Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmişti. Son toplantıyla Denetim Komitesi ve Kurumsal Yönetim Komitesi olarak seçildi.

Halk Bank'ın yeni yönetimi

Halk Bankası da yönetim kurulu toplantısının ardından KAP'a açıklama gönderdi. Buna göre, Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, Yönetim Kurulu Başkan vekili Mevlüt Uysal ve Genel Müdür Osman Arslan görevlerine devam edecek.

Osman Arslan, Mevlüt Uysal ve Şeref Aksaç Kredi Komitesi Asil Üyesi; Sezai Uçarmak ve Maksut Serim Kredi Komitesi Yedek Üyesi olarak görevlendirildi.

Recep Süleyman Özdil'in Denetim Komitesi Başkanı ve Mevlüt Uysal'ın Denetim Komitesi Üyesi olmasına karar veren kurul, Özdil'i Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı ve Şeref Aksaç'ı Kurumsal Yönetim Komitesi Üyesi seçti.

Mihrimah Belma Satır Ücretlendirme Komitesi Başkanı ve Meltem Taylan Aydın'ın Ücretlendirme Komitesi Üyesi olarak görevlendirilmelerine karar verildi  Ayrıca Satır, Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı ve Ebubekir Şahin ise Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi olarak seçildi. 

Açıklamada, "Sayın Recep Süleyman Özdil ile Sayın Mevlüt Uysal'ın SPK'nın Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 6/3-a maddesi uyarınca Denetim Komitesi Üyeliklerinden dolayı Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri olarak kabul edilmesine, Sayın Mihrimah Belma Satır'ın SPK'nın Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 6/3-b maddesi uyarınca Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak belirlenmesine dair Kurumsal Yönetim Komitesi kararının kabul edilmesine ve onay alınmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmasına karar verilmiştir" denildi.

Eski İBB Başkanı Uysal da 2019'dan beri Halkbank'ta

2017 -2019 yıllarında yine AKP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Mevlüt Uysal, 2019 yılında Halkbank olağan genel kurul toplantısında Mehmet Emin Özcan ve Sezai Uçarmak ile birlikte yönetim kurulu üyeliğine atanmıştı.

Uysal, Kadir Topbaş’ın istifasının ardından İBB Başkanlığına gelmişti. 31 Mart’ta da Büyükçekmece Belediye Başkan adayı olarak gösterilmiş ancak seçilememişti. Uysal, İBB'den önce Başakşehir Belediye Başkanlığı yapmıştı.