Seçim 2023

"AKP'nin 2018'deki ölçülebilir vaatlerinden yüzde 37'si yerine getirildi"

Vaat İnceleme Platformu: Ölçülebilir 330 vaatten 124 tanesi gerçekleşti

13 Mayıs 2023 12:29

Vaat İnceleme Platformu, AKP'nin 2018 Genel Seçimleri'ndeki vaatleri üzerine yayımladığı raporda, incelenebilir vaatlerin yalnızca yüzde 37'sinin gerçekleştiğini açıkladı.

Platformun internet sitesinden yayımlanan rapora göre AKP'nin sunduğu 1171 vaatten 330 tanesi ölçülebilir vaatler olarak değerlendirildi. Bu 330 vaatten 124 tanesinin gerçekleştiği, 7 tanesinin de 'şerhli' gerçekleşen vaat olduğu belirtildi. Raporda, birçok vaatin somut olarak incelenemeyecek ve "muğlak" olduğu aktarıldı.

Ölçülemeyen vaatler konusu raporda şöyle açıklandı:

"Örneğin; 'Türk aile yapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapacağız.' bunu bir metinde okuduğunuzda aklınıza çeşitli çalışmalar gelse bile bu vaatin muğlak olduğu aşikardır. Bizler bu muğlaklığı çeşitli varsayımlar üzerinden çeşitli çalışmalara dayandırmaktan kaçınmayı prensip edindik."

Vaatlere ulaşmak için "seçim dönemlerinde partilerin yayımladığı seçim beyannamelerini ve bir çoğu TBMM arşivinde olan belgeleri" incelediğini belirten platform, vaatlerin şu anki durumunu kontrol etmek için de bakanlık faaliyet raporlarını inceledi.

Raporda yer alan verilere göre, inşaata dayalı vaatler genel olarak tarihler belirlenmiş şekilde sunulurken, çoğu vaat en az birkaç yıl geç gerçekleşmiş olup bazıları 5-10 yıldan daha uzun süre gecikti. Bazı vaatler 2018'den önce gerçekleşse dahi 2018 seçimleri için vaat olarak tekrar kullanıldı.

Raporda, vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmediğine dair bilgiye ulaşmanın zorluğu da aktarıldı. Geçen yılın faaliyet raporunda paylaşılan verilerde "gözle görülür azalma olduğu"  ve bazı bakanlıkların en geç mart ayına kadar yayımlanması beklenen 2022 yılı faaliyet raporlarını hâlâ yayımlamadığı belirtildi. Ayrıca birçok vaatin sonucuna ulaşımın zor olduğu ve bakanlıkların "şeffaf çalışmadığı" ayrıca belirtildi.

Vaat İnceleme Platformu ayrıca, yarınki seçimlerin sonucuna dair Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar seçilmesi durumunda "Deprem Faaliyetleri Raporu" yayımlayacağını, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumunda ise "İlk 100 Gün Vaatleri" raporu yayımlayacağını duyurdu.