Sağlık

Uzman diyetisyenden Kurban Bayramı'nda "et" uyarısı: Aşırıya kaçmazsanız faydalı

Fiyatları giderek artan kırmızı ete ulaşım, toplumun büyük bir kesimi için ulaşılamaz hale geldi. Ancak Her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bu dönem de de kırmızı et tüketimi arttı

30 Haziran 2023 14:39

Kırımızı etin fiyatı günden güne artarak toplumun büyük bir kesimi için ateş pahası olsa da her Kurban Bayramı'nda olduğu gibi bu bayramda da tüketim miktarı arttı. Karar gazetesine konuşan Uzman Diyetisyen Yasemin Çoşkunöz, kırmızı etin yüksek yağ ve protein içerdiğine değinerek, "Bu nedenle kolesterol seviyelerini etkileyebilmekte, tansiyon dengesini bozabilmektedir" dedi. 

Uzman Diyetisyen Coşkunöz, ayrıca yüksek protein içeriği nedeniyle özellikle kronik böbrek yetersizliği olan bireylerin kurban etini oldukça dikkatli tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tüm bunlara ek olarak kırmızı etin çok fazla tüketilmesi iskemik kalp hastalığı, pnömoni, diyabet, divertiküler hastalık ve kolon polipleri riski ile ilişkilendirilmiştir” bilgilerini verdi.

"Yüksek oranda et tüketimi çeşitli hastalıklar için risk faktörüdür"

Doğru porsiyonlarda et tüketiminin sağlık açısından zararlı olmayacağı gibi aksine faydalı olabildiğine de değinen Uzman Diyetisyen Coşkunöz, şunları aktardı:

“Kırmızı et kaliteli protein ve sağlıklı bir diyeti destekleyen temel besinleri içerir. Aktif demir içerme oranı beyaz ete oranla 10 kat fazladır. 1 porsiyon kırmızı et önerilen günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde 91’ini sağlar. Ayrıca kırmızı et çinko, selenyum, fosfor, niasin, B6 vitamini, demir ve riboflavin içerir. Bu nedenle uygun porsiyonlarda kırmızı et tüketimi oldukça faydalıdır. Ancak yüksek oranda et tüketimi çeşitli hastalıklar için risk faktörüdür.”