Ekonomi

Uyarı: Trafikte herkesin başına gelebilir, hatalı tutanaklar geçersiz sayılıyor

"Tutanaklar, trafik merkezine gönderildikten sonra kusurlular belirleniyor"

23 Şubat 2024 08:03

Trafik kazalarından sonra karşılıklı tutulan tutanaklar, yapılan hatalar ve bazı özel durumlarda geçersiz sayılıyor. Bu konuda uzmanlar, dikkat çeken açıklamalarda bulunuyor.

Milliyet'in haberine göre, Ocak ayında başlayan trafik sigortası fiyat artışları, milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiriyor. Mayıs ayından itibaren yapılan yeni düzenleme ise fiyat belirleme sürecini etkiliyor. 

Vatandaşların pek çoğu daha önce hiç kaza tespit tutanağı tutmamış ya da araçlarında tutanak bile bulundurmuyor. Bu kişilerin dikkat etmesi gerekenleri, hangi durumlarda kaza tespit tutanaklarının geçersiz sayıldığını ve ortalama trafik sigortası prim fiyatlarını Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı, açıkladı.

"Kaza tespit tutanağı, kusur tutanağı değildir"

Bağcı, kaza tespit tutanağı tutmanın trafik kazaları esnasında eskiden uzun saatler boyunca polis beklerken trafğin aksamasına neden olmanın önüne geçtiğini söyleyerek, "Hızlı bir şekilde işlemler yapılıp trafiğin açılması ve insanların yoluna devam etmesine yardımcı olan gelişmiş bir uygulamadır. Burada dikkat edilmesi gereken kaza tespit tutanağını insanlar kusur tespit tutanağı olarak görüyorlar, buna çok dikkat etmesi lazım. Kaza tespit tutanağı, kusur tutanağı değildir." dedi.

"Mutlaka video çekilmeli"

Turusan Bağcı, tutanakların nasıl tutulması gerektiğini ise şöyle özetliyor: "Kaza tespit tutanağı ile kazanın nasıl olduğunu tespit ediyor. İki sürücü araç, ehliyet bilgilerini yazdıktan sonra basit bir kroki çizip olayı anlatıyor. Sonra kaza tespit tutanağı trafik merkezine gidip kusurlunun kim olduğu orada tespit ediliyor. Dikkat edilmesi gereken husus sadece kaza olduğunda olay yerinin videosunu farklı açılardan çekip kaza tespit tutanağını tutmak için aracı kaza yerinden çekerek tespit tutanağını tutabilirler. Kaza tespit tutanağında taraflar kendi sigorta şirketlerine başvurup bununla ilgili kusurlu taraf kim çıkarsa onun trafik sigortasından, aşarsa kasko poliçesinden alacak şekilde işlemlere başlayabilir."

Bu durumlarda geçersiz sayılıyor

Bağcı, tutanaklarda çok iyi kroki çizmek veya sokak isimlerinin yanlış yazılması gibi detayların önemli olmadığını, kazada ölüm, yaralanma varsa, sürücü 18 yaşının altındaysa, trafik poliçesi yoksa, kazaya karışan araçlardan birisi kamuya aitse ya da kamu malına zarar verilmişse, sürücülerden biri alkol veya uyuşturucu madde kullandıysa o tutanağın tutulamayacağını ve geçersiz sayılacağını belirtiyor ve detaylandırmaların şu şekilde yapılmasını vurguluyor:

"Kaza tespit tutanağında bazen eksik bilgiler olabiliyor. Tutanağı tutarken eksiksiz bir şekilde doldurmak önemli. Örneğin trafik poliçesi numarasını yazmadıysanız, plakayı yazmadıysanız bunu daha sonra tamamlayabilirsiniz. Kaza olduktan sonra sürücüler birbirlerinin ehliyet ve ruhsat bilgilerini verirse süreç çok daha hızlı ilerler. Ayrıca, fotokopi ile iki nüsha halinde yapıldıysa, iki tutanağın da ayrı ayrı ıslak imza ile imzalanması çok önemli."

Sigortada yeni düzenleme

Yeni düzenleme kapsamında, Ocak ayında trafik sigortası Aralık 2023'e göre yüzde 10 artmıştı. Ardından şubat ayında bir kez daha yüzde 10'luk bir artış yaşandı. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ise yüzde 5'lik bir artış bekleniyordu. Ancak, trafik sigortasında yeni bir uygulama hayata geçirildi. Artık Mayıs ayında hasar endeksine bakılacak. Araç fiyatları, kaza sayıları, hasar prim oranları, yedek parça fiyatları gibi çeşitli faktörler bir araya getirilerek hesaplanan bir rakam üzerinden trafik sigortası primleri belirlenecek. Bu düzenleme ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (SEDDK), primleri yükseltme veya azaltma yetkisi verilmiş oldu.

Zorunlu trafik sigortası primleri

Turusan Bağcı, hususi otomobiller için iyi sürücülerin şu anda 3 bin-3 bin 500 TL, kötü sürücülerin de 22 bin-25 bin TL bandında trafik sigortası ödedeğini belirtiyor.