Gündem

Utku Çakırözer: Filistinli kardeşlerimize yardım etmenin yolu, manasız boykotlardan değil İsrail açısından caydırıcı yaptırımlardan geçer

20 Kasım 2023 23:03

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, "Filistinli kardeşlerimize gerçekten yardım etmenin yolu, manasız boykotlardan değil İsrail açısından caydırıcı yaptırımları bulup bölgesel, küresel birlikteliklerle topluca hayata geçirmekten geçer. İsrail'e başta petrol ürünleri ve demir çelik olmak üzere stratejik ürünlerin ihracatı her ay artarken Coca-Cola ve hamburger boykotuyla sonuç alınamaz" diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bugün; Dışişleri Bakanlığı, 2024 yılı bütçe teklifi görüşülüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a sorular da yönelten CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer şunları kaydetti:

"Bağırdıkça, hamaset yaptıkça Türkiye'nin etkisi, yaptırım gücü artıyor sanıyorsunuz ama öyle değil, ortada ne ateşkes ne insani ara ne rehinelerin kurtarılması var. Filistinli kardeşlerimize gerçekten yardım etmenin yolu, manasız boykotlardan değil İsrail açısından caydırıcı yaptırımları bulup bölgesel, küresel birlikteliklerle topluca hayata geçirmekten geçer. Üyesi olduğumuz NATO'da İsrail'le ilişkilerin önünü açan bu iktidar iken şimdi bunu durdurmak için parmağınızı dahi oynatmıyorsunuz. İsrail'e başta petrol ürünleri ve demir çelik olmak üzere stratejik ürünlerin ihracatı her ay artarken Coca-Cola ve hamburger boykotuyla sonuç alınamaz. Öte yandan, meseleyi haç ile hilal arasında bir savaş gibi görmek, göstermek de ateşe benzinle gitmekten başka bir şey değildir, ne Gazze'ye ve Filistin davasına ne de Türkiye'ye yararı vardır.

"Türkiye, Ege'de Yunanistan'a karşı üstünlüğü yitirmiştir"

Rusya Karadeniz'de gemimizi basıyor, video çekip yayınlıyor, hiçbir şey olmamış gibi Putin'e gidiyorsunuz... 'Ege'de hak ve çıkarlarımızı koruyacağız' diyorsunuz. Oysa gerçek farklı; yıllardır yürütülen beceriksiz dış politika neticesinde Türkiye, Ege'de Yunanistan'a karşı üstünlüğü yitirmiştir. Rusya'dan neye yarayacağı bilinmeyen S-400 sistemleri alımı neticesinde F-35 projesinden çıkarılmış, parasını ödediğimiz uçakları dahi alamamış durumdayız.

"Milyonlarca vatandaşımız konsolosluk kapılarında vize çilesi çekmekte"

Milyonlarca vatandaşımız konsolosluk kapılarında vize çilesi çekmekte, perişanlık çekmekte. Lafa gelince 'Büyük devletiz, kritik coğrafyalarda tesir yaratan etkin gücüz.' Peki, ne yaptınız milyonların vize çilesini dindirmek için? AK Parti iktidarının bizi getirdiği nokta, Türk vatandaşları saygı görmezken ülkemizin yol geçen hanına dönmesidir. Bir tarafta parayla verilen vatandaşlıklar sayesinde ülkemizde cirit atan mafya liderleri, uyuşturucu baronları, diğer yanda kevgire dönen sınırlardan Türkiye'ye gelip kayıt dışı istihdama katılan ve ilk fırsatta Batı'ya göçme derdinde olan milyonlar."