Kültür-Sanat

Unutma, unutama: 'Madımak Katliamı Hafıza Merkezi' dijital ortamda açıldı

Yüzlerce fotoğraf, gazete sayfaları, yok edilen hayatların hikayeleri, olaylar, belgeler, 'Madımak Katliamı Hafıza Merkezi' ile bir 'tık' yakınınızda!

04 Temmuz 2023 14:31

T24 Haber Merkezi

Sivas'ta 30 yıl önce 33 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Katliamı ile ilgili oluşturulan hafıza merkezi- kütüphane dijital ortamda yayında. 

Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesi çalışmalarına Nisan 2022'de başladı.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu tarafından organize edilen projede hayatını kaybedenlerin hayat hikayeleri ve çalışmaları, fotoğraflar, akademik çalışmalar, hukuki metinler, raporlar, gazete sayfaları ve videolar yer alıyor. 

Projenin amacıyla ilgili sitede şu ifadeler yer aldı: 

"Madımak Katliamı toplumsal, siyasal, kültürel ve hukuksal olarak hesaplaşılmamış, dolayısıyla halen sürmekte olan yaşayan bir katliamdır. Madımak Kütüphanesi, sizlerin desteği ve katkılarıyla büyümeye açık bir arşiv çalışması olarak, topladığı tüm belge, bilgi ve arşivle toplumsal hafızaya katkı sunuyor. 30 yıldır, Madımak Katliamı'nı unutturmamak için araştırmalar yapan, akademik, sanatsal, edebi çalışmalar yapan, adaletin tesis edilmesi ve toplumsal yüzleşmenin sağlanması için mücadele eden herkesin katkıları sayesinde oluşturduğumuz bu kütüphane, tüm bu çalışmaları güçlendirip büyütmeye yönelik bir zemin olmayı hedeflemiştir."

Proje kapsamında koleksiyona katkı yapın linki üzerinden arşive katkı yapmak isteyenlere de ulaşılıyor. 

Hafıza Merkezi Koordinatörü Eylem Şen, 5 bölümden oluşan projenin parça parça sunulacağını söyledi.

Eylem Şen | Hafıza Merkezi Koordinatörü

Eylül ayında Sanal Müze'nin açılacağını ifade eden Şen, "Bu kütüphaneye dayanarak ve sözlü tarih çalışmalarından yola çıkarak bir belgesel ve web belgesel çalışması yapılıyor. 2D tasarımların olduğu ve tüm yaşananları bir kaç metin üzerinden anlattığımız bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Kasım ayında belgesel gösterilebilir bir durumda olacak. Benzer zamanlarda web belgeselde hazır olacak. Son olarak ise sözlü tarih görüşmeleri yayımlanmış olacak" dedi.

TIKLAYIN | 30 soruda 30. yıldönümünde Sivas Katliamı ve yargı skandalları: Son davada da "zamanaşımı" yolda, tahliye olasılığı gündemde!

TIKLAYIN | 30 yıl önce Madımak'ta katledildiler: 33 kişinin yaşam öyküsü...