Dünya

Ünlü sunucunun tacizini ifşa etmişti: Çin'de mahkeme, ülkedeki "Me Too hareketi öncüsünün" itirazını bir kez daha reddetti

Zhou, 2018 yılında yıldız sunucuyu ifşa ettiğinde medyada geniş yer bulmuş, sosyal medyada da destek görmüştü

11 Ağustos 2022 11:52

Çin’de mahkeme ülkenin “Me Too” hareketinin öncüsü olarak bilinen, çalıştığı devlet televizyon kanalında ünlü sunucunun tacizine uğradığını söyleyen Zhou Xiaoxuan’ın davanın düşmesine olan itirazını reddetti.

CNN’de yer alan habere göre, Çin’de Xianzi olarak bilinen Zhou Xiaoxuan, Çin’in devlet televizyonu CCTV’de stajyer olduğu 2018 yılında ekran yüzü Zhu Jun’un kendisini soyunma odasında zorla öpmeye çalıştığını, cinsel tacizde bulunduğunu açıklamıştı. 

Televizyon sunucusu Zhu, suçlamaları reddetmiş, Zhou’ya karalama davası açmıştı. Zhou ise, Zhu’ya karşı dava açmış ve yıllar süren hukuki mücadeleyi başlatmıştı.

Pekin’de mahkeme geçen yıl “yetersiz kanıt” diyerek Zhou’nun aleyhine karar aldı. Zhou ise yanıt olarak mahkemenin süreçte adil davranmadığını söyledi. Zhou, mahkemenin kendisinin ısrarlı kapsamlı kanıt toplama talebini reddettiğini savundu. 

Pekin’de mahkeme bu hafta da Zhou’nun itirazını benzer gerekçelerle reddetti. 

Zhou, 2018 yılında yıldız sunucuyu ifşa ettiğinde medyada geniş yer bulmuş, sosyal medyada da destek görmüştü. Öte yandan son yıllarda Çin’deki feminist aktivistler kendilerine yönelik devlet aktörleri ve milliyetçi hesaplardan saldırıların arttığını belirtiyor. Zhou’nun yüksek takipçili Weibo hesabı geçen yıl kapatılmıştı. 

Me Too hareketi 

#Me Too  (Ben De), sosyal medyada cinsel saldırı ve cinsel şiddete karşı bir ifşa hareketi olarak Amerika’da başladı ve bütün dünyaya yayıldı.  İfade, ilk olarak 2006 yılında ABD’li aktivist Tarana Burke tarafından MySpace hesabında kullanıldı. Burke, kendisine yaşadığı cinsel saldırıyı anlatan bir kız çocuğuna “Me Too” yanıtını vererek bu hareketi başlatmıştı. 

Hareketin dünyaya yayılması ise, Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’in meslek hayatı boyunca onlarca kadına cinsel taciz ve saldırıda bulunduğunun ifşa edildiği 2018 yılında, sosyal medyada benzer deneyimler yaşayan kadınların kullandığı bir etiketle gerçekleşmişti.