UNICEF ayrıca çocukların aşılanma oranıyla ilgili 112 ülkede düşüş gözlendiği, dünya çapında bu oranın 5 puan düşüşle yüzde 81'e gerilediği ve bunun 2008'den bu yana en düşük oran olduğu vurgulandı.
Aşıların her yıl 4,4 milyon hayat kurtardığı tahmin ediliyor ve BM'nin hiçbir çocuğun aşısız bırakılmaması hedefini gerçekleştirmesi halinde bu sayının 2030'da 5,8 milyona ulaşması bekleniyor.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan UNICEF raporu yazarı Brian Keeley, "Aşılar çok daha fazla çocuğun uzun ve sağlıklı yaşamasında çok önemli rol oynadı" dedi ve aşı oranlarında her tür düşüşün "kaygı verici" olduğunu söyledi.
UNICEF hükümetlere, rutin aşıları kaçırmış çocuklara ulaşılması ve aşılama için ayrılan bütçenin artırılması vaatlerini yerine getirmeleri çağrısı yaptı.
Aşılara güven azaldı
Raporda ayrıca inceleme yapılan 55 ülkenin 52'sinde aşılara güveninin azaldığının tespit edildiği ve bunun kaygı yarattığı vurgulandı.
UNICEF Direktörü Catherine Russell, "Rutin aşılara güvenin pandeminin bir başka kurbanı haline gelmesine izin veremeyiz" dedi ve ekledi:
"Aksi halde gelecek ölüm dalgasında çocukların kızamık, difteri veya diğer önlenebilir hastalıklardan ölümleri söz konusu olabilir."
Raporda aşılara güvenin "değişken ve döneme özgü" olduğu, "bulguların uzun vadeli bir eğilime işaret edip etmediğini tespit etmek için daha fazla inceleme yapılması gerektiği" belirtildi, "Aşılar çocuklar için önemlidir" denildi.
Rapora göre çocukların aşılanma oranında Papua Yeni Gine ve Güney Kore'de yüzde 44; Gana, Senagal ve Japonya'da ise üçte bir oranında düşüş gözlendi.
ABD'de yüzde 13,6 olan bu oran; Hindistan, Çin ve Meksika'da ise aynı seviyede kaldı veya arttı.
Genel olarak aşılara desteğin "göreceli olarak güçlü olmaya devam ettiği" belirtildi.
55 ülkedeki araştırmada ankete katılanların yüzde 80'i ise "aşıların çocuklar için önemli olduğunu" vurguladı.