Dünya

UNESCO: Venedik "tehlike altındakiler" listesine alınmalı

01 Ağustos 2023 14:38

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler'in kültür dairesi, Venedik'in tehlikedeki dünya mirası alanları listesine eklenmesi gerektiğini söyledi.

UNESCO'nun bir raporuna göre, ikonik İtalyan şehri, iklim değişikliği, turizm, aşırı gelişme ve yükselen deniz seviyeleri nedeniyle "geri dönüşü olmayan" hasar riskiyle karşı karşıya.

UNESCO raporu, İtalyan yetkilileri, İtalya'nın en güzel şehirlerinden birinin karşılaştığı sorunları çözmek için "stratejik vizyondan yoksun olmak" suçlarken Venedik'in eski belediye başkanlarından biri, UNESCO'nun "dünyanın en pahalı ve işe yaramaz organlarından biri" olduğunu söyledi.

Bu durumun, tarihi kenti ve çevresindeki lagünü korumamakla suçlanan yetkililer için büyük bir darbe olarak görüldüğü bildirildi. 

Venedik'in tehlike listesine alınması UNESCO tarafından iki yıl önce önerildi ancak İtalyan hükümetinin aldığı bazı acil önlemler nedeniyle son anda önlendi. Bu önlemlerden biri, yolcu gemileri gibi büyük gemilerin San Marco Kanalı'nda yasaklanması ve şehir için detaylı bir koruma planı başlatma sözüydü.

UNESCO, planın çok kirletici olan diğer tekne modellerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini fakat Venedik'i kurtarma planının tam olarak faaliyete geçirilmediğini söyledi. 

İtalyan gazetesi La Repubblica, "UNESCO uzmanları İtalyan hükümetine güncellemeler ve bir takvim isteyen mektuplar yazsa da aldıkları cevaplar yetersizdi." diye yazdı. 

La Repubblica tarafından görülen UNESCO raporu, şehirdeki acil durumla ilgilenen yetkililerin iklim değişikliği tehdidini ele alacak bir stratejiden yoksun olduğunu bildirdi.

Isınan bir gezegen, deniz seviyelerinin yükselmesine neden olarak zararlı bir etkiye sahip olduğundan, etrafı suyla çevrili olan Venedik, sele karşı çok savunmasız bulundu. 

UNESCO, her yıl yaklaşık 28 milyon turist tarafından ziyaret edilen Venedik'in, giderek daha fazla kentsel genişleme projesine yol açtığını ve bunun da şehre zarar verdiğini söyledi. 

UNESCO, dünya çapında 55 Dünya Mirası alanını "tehlikede" olarak listeledi ve 204'ünü maruz kaldığı tehditler nedeniyle aktif olarak izlediğini duyurdu.