Dünya

Ukrayna, Rusya çekilirken ülkenin onlarca yerleşim yerinin işgalden kurtarıldığını açıkladı

11 Kasım 2022 08:41

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya işgal ettiği Herson'dan çekilirken Kiev güçlerinin güneyde 41 kasaba ve köyü işgalden kurtardıklarını ifade etti.

Perşembe günü yaptığı konuşmada Zelenski, "Bugün güneyden iyi haberler geldi. Devam eden savunma operasyonumuzda ait oldukları yerlere dönen Ukrayna bayrağı sayısı şimdiden onlarca oldu" dedi. 

Zelenski, "41 yerleşim yeri Rus işgalinden kurtarıldı" diye konuştu. 

Rusya'nın sivilleri çekmeye başladığı ve askerini çıkaracağını açıkladığı Herson'a doğru ilerleyen Ukrayna Ordusu, bölgede yerleşim yerlerinin kontrolünü de sağlamaya devam ediyor. Moskova, askerlerini Herson'dan çekmenin "zor bir karar" olduğunu söylerken perşembe gün askerlerinin bölgede "manevralar yaptığını" açıkladı.

AFP'nin haberine göre ise tüm bu açıklamalara rağmen Kiev, Rusya'nın Herson'dan çatışmadan çekileceğine inanmıyor.

Öte yandan Batı'nın son günlerde Rusya'yla müzakere masasına dönmesi için üzerindeki baskıyı artırdığı Zelenski, Ukrayna'nın işgal altındaki tüm topraklarını geri alması durumunda Moskova'yla masaya oturabileceğinin sinyallerini verdi. Zelenski, "Uluslararası olarak tanınan sınırlarımız ve topraklarımızın tamamında Ukrayna bayrağının dalgalanması için savaş alanında ve diplomaside her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı. 

ABD medyasında yer alan haberlere göre Biden yönetimi, Zelenski'den Rusya'yla masaya oturmaya açık olduğunu belirten bir açıklama yapmasını istiyordu. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Millet, çarşamba günü savaşta zaferin mümkün olmayabileceğini ifade etti: "Burada bir fırsat var; müzakereler için bir pencere."