Dünya

Ukrayna, 18 saat süren saldırıya karşılık Rus sınır şehrini vurdu: "21 kişi öldü, en az 100 yaralı var"

Saldırıda şehrin merkezindeki buz pistinin vurulduğu belirtildi

31 Aralık 2023 07:30

T24 Dış Haberler

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği ve en az 41 kişiyi öldüren 18 saatlik hava saldırısının ardından Kiev, Rusya'nın Batı sınırındaki Belgorod kentine ölümcül bir saldırı düzenledi.

Rus yetkililer, cumartesi günü Belgorod'un merkezinde meydana gelen patlamaların üçü çocuk 21 kişiyi öldürdüğünü ve 110 kişiyi yaraladığını bildirdi. 

Henüz birçok bağımsız medya kuruluşu tarafından teyit edilemeyen ölü sayısı, doğru çıkarsa bu Rusya'nın savaşta uğradığı en ölümcül saldırılardan biri olarak kayıtlara geçecek.

Ukraynalı bir güvenlik yetkilisi, BBC'ye yaptığı açıklamada Belgorod'daki can kayıplarının "Rus hava savunmasının beceriksizliği" sonucunda yaşandığını belirtti. Kaynak, Rusya'nın hava savunma sistemlerinin ateşlediği füzelerin şehre düştüğünü iddia etti. Bu iddia da bağımsız olarak teyit edilemedi.

Rus sosyal medya kullanıcılarının Belgorod'dan paylaştığı videolarda bazı otomobillerin yandığı ve en az bir binadan siyah dumanlar yükseldiği görüldü. Saldırı sırasında şehrin merkezindeki buz pistinin de vurulduğu iddia edildi. 

Belgorod, arabayla Ukrayna sınırının yarım saat uzağında bulunuyor; bu sebeple Rusya'nın ikmal hattında önemli bir noktada yer alıyor. Şehir, savaşın başlamasından bu yana sıkça saldırıya uğruyor. 

Cumartesi gününün daha erken saatlerinde Rus yetkililer; Moscow, Bryansk, Oryol ve Kursk üzerinde 32 Ukrayna dronu vurduklarını söyledi. Cuma günü yapılan topçu ateşinde de yine Belgorod'da iki kişinin öldüğü söylenmişti.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belgorod'daki saldırı hakkında bilgilendirildiğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmirt Peskov, Putin'in Sağlık Bakanı'na Belgorod'a gitme emri verdiğini söyledi. 

Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna'nın saldırıda kendi yapımları ve Çekya yapımı füzeler kullandığını bildirdi. Bakanlık, "Bu cezasız kalmayacak" dedi. 

Rusya, cuma günü yığınak yapıldığına dair korkuları doğrulayarak Ukrayna'nın çeşitli noktalarını 18 saat boyunca vurdu. Kiev'e göre saldırılarda en az 41 kişi hayatını kaybettş.