Dünya

Tutuklu İranlı aktivist Narges Mohammadi'nin çocukları, annelerinin Nobel Barış Ödülü'nü aldı

11 Aralık 2023 12:49

T24 Dış Haberler

Nobel Barış Ödülü, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen törenle sahibini buldu. 51 yaşındaki Narges Muhammedi, İran tarafından daha önce 13 kez tutuklandı, 5 kez mahkum edildi, 31 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mohommadi, onlarca yıldır sürdürdüğü aktivizm nedeniyle 2023 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülürken, tutuklu olduğu için törene katılamadı. Mohammadi'nin babalarıyla birlikte Paris'te sürgünde yaşayan 17 yaşındaki ikizleri Kiana ve Ali Rahmani, annelerinin ödülünü almak üzere törende hazır bulundu.

Kızı Kiana, annesi adına Nobel Barış Ödülü konuşmasının ilk bölümünü okudu, ikizi Ali Rahmani ise konuşmanın sonraki bölümlerini okumaya devam etti. 

Konuşma metninde Muhammedi, "Bu mesajı bir hapishanenin yüksek, soğuk duvarları arkasından yazıyorum. Ben Ortadoğulu bir kadınım ve zengin medeniyetine rağmen şu anda savaşın ortasında sıkışıp kalmış bir bölgeden geliyorum. Özgürlük ve adaletin ışığının İran topraklarında parlayacağından eminim. İran sokaklarındaki zafer dünya çapında yankı bulacak. İran halkı ısrarıyla engeli ve despotizmi ortadan kaldıracaktır. Hiç şüpheniz olmasın." diye yazdı. 

Konuşmalarında Muhammedi'nin çocukları annelerinin Oslo'da bulunmasına izin verilmemesinden duydukları üzüntüyü dile getirirken, "bedeni parmaklıklar ardında ama kalemi ve düşünceleri duvarları aşıp bize ulaştı" dedi.