REKLAMI GİZLE

Türkiye'nin yeme-içme alışkanlığı araştırıldı: Her 100 kişiden 42'si yerde yemek yiyor

"En çok meyve, sonra sebze yemekleri ve pilav tüketiliyor"

- A +

Türk insanı yer sofrasında yemek yemekten vazgeçemiyor. Metro ve Konda tarafından gerçekleştirilen ‘Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’na göre Türkiye’nin yüzde 42 akşam yemeğinde yer sofrasını, yüzde 56’sı ise yemek masasını tercih ediyor. Yüzde 2’lik bölüm ise koltuk, sehpa ve diğer yerlerde yemek yiyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre yer sofrasında yemek yeme alışkanlığı yerleşim bölgesi, gelir seviyesi ve evin tipine göre farklılık gösteriyor. Aylık geliri 5 bin liranın üzerindeki hanelerin yüzde 82’si masada yemek yiyor. Ancak gelir seviyesi 1200-2 bin lira arasındaki evlerde yenilen yemeğin yüzde 53’ünde yer sofrası tercih ediliyor. Apartmanda oturanların yüzde 72’si akşam yemeğini masada yerken, gecekonduların yüzde 81’inde yer sofrası tercih ediliyor. Kentlerden yaşayanların yüzde 45’i yer sofrasını tercih ederken, metropollerde bu oran yüzde 29’a geriliyor. Türkiye’nin yüzde 86’sı ise düzenli olarak akşam yemeği yiyor.

'Vazgeçilmez' yiyeceklerden biri pilav

Bir haftada hane halkında tüketilen gıdalara ilişkin, “Haftada kaç kere yiyor” sorusuna verilen cevaplarda ise tüm gelir gruplarında ilk 3 aynı çıkıyor. Meyvenin ilk sırada yer aldığı cevaplarda, sebze ikinci, pilav ise üçüncü sırada yer alıyor. Son sırada ise balık bulunuyor. En düşük gelir grubundaki insanlar haftada 4.3 kez meyve tüketiyor. Haftada 4 kez sebze tüketen bu gelir grubu 2.8 kere de pilav yiyor. Haftada 5.2 kez meyve tüketen en yüksek gelir grubundaki insanlar, 4 kere sebze, 2.6 kez de pilav tüketiyor.

"Erkek murfağa girmiyor"

Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak ve gelecek nesillerin de bunu görmesini sağlamak için çalıştıklarını kaydeden Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, yeme-içmede de ailenin önemli bir role sahip olduğunun altını çizdi. Özerkan, gelir seviyesinin tek başına belirleyici olmadığını kültür, yaşam biçimi ve sosyolojik etkiler gibi unsurların da belirleyici role sahip olduğunun altını çizdi. Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı modern toplumda ise yüzde 49’u mutfağa girmiyor. Özerkan, yeme-içmede 2 sıçrama olduğunu belirterek bunlardan birinin kırlardan kentlere göç, diğerinin de geleneksel evlerden apartmanlara geçiş olduğunu belirtti. İnsanların yüzde 39’unun şekeri ve tuzu azaltmaya çalıştığını ve 60’ından fazlası ise organik gıdalara erişim istiyorlar. Bunda da televizyondaki sağlık programlarının etkisinin olduğunu belirten Özerkan, “İnsanların yüzde 50’si etiketin üzerini okuduğunu ve okumaları gerektiğini düşündüğünü, bunun da arkasında güvensizliğin yattığını söyleyebiliriz” dedi.