Ekonomi

Türkiye, petrol fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenecek ülkeler arasında gösterildi: "Akaryakıt ithalatını destekleyecek döviz rezervi yok"

06 Nisan 2023 16:30

Eurasia Group'tan Henning Gloystein, petrol fiyatlarının 100 dolara ulaşması halinde olumsuz anlamda en çok etkilenecek ülkeler arasında Türkiye'yi de gösterdi. 

CNBC'e değerlendirmelerde bulunan Gloystein; Türkiye, Arjantin, Güney Afrika ve Pakistan gibi "akaryakıt ithalatını destekleyecek yeterli döviz rezervi kapasitesine sahip olmayan" gelişmekte olan ülkelerin petrol fiyatlarının 100 dolara ulaşması halinde olumsuz etkileneceğini vurguladı. 

Haberde, net petrol ithalatçısı Japonya, Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerin de petrol fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi. 

Brent petrol 84 dolar seviyesinde

Raymond James’ın yöneticisi Pavel Molchanov ise uzun süre boyunca brent petrolün 100 dolar seviyesinde olmasını beklemiyor. Molchanov, fiyatların 80-90 dolar seviyesinde dengeleneceğini düşünüyor.

Brent petrol, OPEC ülkelerinin hafta sonu petrol arzını sürpriz bir kararla günlük 1 milyon varilden fazla kısmasıyla yeniden 80 doların üzerine çıktı. Brent, perşembe günü yozde 0,67 düşüşle 84,47 dolardan fiyatlanıyor.