Ekonomi

Türkiye'nin risk priminde düşüş eğilimi

02 Kasım 2023 16:50

Türkiye'nin 5 yıllık risk primi jeopolitik gerilimlere rağmen 380 baz puanın altını gördü.

Türkiye'nin risk priminde son günlerde düşüş eğilimi dikkat çekiyor.

Türkiye'nin 5 yıllık risk primi 380 baz puanın altına geriledi.

Seçimlerden önce 700 baz puan seviyesinde olan risk primi seçimlerin ardından düşüş ivmesine girmişti. Bu düşüş ivmesinin etkisiyle risk primi Ağustos ayının sonunda 370 baz puanın altına kadar çekilmişti. Sonrasında küresel piyasalarda jeopolitik gerilimlerin de etkisiyle risk primi Ekim ayının ortalarında 429 baz puana kadar yükseliş kaydetmişti.

Risk priminde son günlerde yaşanan düşüş ivmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın da gündemindeydi.

Erkan, TCMB'nin enflasyon raporu sunumunda politika normalleşmesinin risk primlerini önemli ölçüde etkilediğini belirtti.

Erkan konuyla ilgili olarak, "Son dönemde uygulamaya koyduğumuz politikaların finansal piyasalardaki etkilerini de olumlu yönde görmekteyiz. Sıkı parasal duruş ve makroihtiyati sadeleşmeyi içeren politika normalleşmesi, CDS primini önemli ölçüde etkilemiştir.

Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan 5 yıllık CDS primi 370 baz puana kadar gerilemekle birlikte, jeopolitik gelişmelere rağmen halen 400 baz puanın altında seyretmektedir. Politika duruşumuz sayesinde gerçekleşen bir diğer olumlu gelişme de döviz kuru oynaklığındaki düşüştür" diye konuştu.