Kültür-Sanat

Türkiye'nin ortak yapımcısı olduğu filmler Karlovy'de yarışacak

29 Haziran 2023 22:46

Avrupa’nın en önemli film festivallerinden Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nde yarışacak filmler belli oldu. TRT destekli “Blaga’s Lessons” ve “Gülizar” filmleri dünya prömiyerlerini bu yıl 57'ncisi düzenlenen festivalde yapacak.

Festivalin endüstri bölümü olan Eastern Promises’ta kurgu aşamasındaki filmlerin yarıştığı iki farklı kategoride ise TRT Ödülü verilecek.

TRT destekli “Blaga’s Lessons” filmi, dünya prömiyerini 57'nci Karlovy Vary Film Festivali'nin ana yarışma bölümü olan Crystal Clobe Yarışması'nda yapacak. Stephan Komandarev’in yönettiği, Katya Trichkova’nın yapımcılığını üstlendiği Bulgaristan-Almanya ortak yapımı film, geçtiğimiz yıl Saraybosna Film Festivali’nin endüstri bölümü Cinelink’te kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı Work in Progress kategorisinde “TRT Ödülü” kazanmıştı.

70 yaşındaki eski bir öğretmen olan Blaga’nın, telefon dolandırıcıları tarafından dolandırılması ve kocasının mezarı için biriktirdiği parayı kaybetmesini anlatan film, komünizm sonrası Bulgaristan’daki sosyal duruma dair dikkat çekici tespitler sunuyor.

"Gülizar, Work in Progress kategorisinde yarışacak"

Karlovy Vary Film Festivali’nin endüstri bölümü Eastern Promises’ta kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı Work in Progress kategorisinde TRT destekli “Gülizar” filmi yarışacak. 12 Punto 2021’e seçilen projelerden biri olan “Gülizar”, yönetmen Belkıs Bayrak’ın ilk filmi.

Çekimleri Türkiye ve Kosova’da gerçekleştirilen film, Türkiye-Kosova ortak yapımı ilk film olma özelliğini de taşıyor. Belkıs Bayrak’ın yönettiği filmin yapımcılığını ise Mehmet Bahadır Er, Valmira Hyseni ve Belkıs Bayrak’ın üstleniyor.

Film, Türkiye’nin sınır kasabasında yaşayan Gülizar’ın Kosova’da yaşayan Emre ile evlenmek için çıktığı yolculukta tacize uğramasını ve Emre ve Gülizar’ın saldırganı bulmaya çalışmasını onu alıyor.

TRT ortak yapımları gösterilecek

Festivalde, uluslararası alanda önemli sinemacıların filmlerine yer verilen Ufuklar (Horizons) bölümünde, dünya prömiyerlerini geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen 76'ncı Cannes Film Festivali’nin Ana Yarışma Bölümü’nde yapan TRT ortak yapımları “La Chimera”, “Club Zero” ve “Kuru Otlar Üstüne” filmleri de gösterilecek.

57'nci Karlovy Vary Film Festivali, 30 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında Çekya’nın Karlovy Vary kentinde düzenlenecek. (AA)