Dünya

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi: 80 ton malzeme ile 1 milyon dolar yardımı Türkiye'ye gönderdik

15 Şubat 2023 16:46

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, depremlerden zarar görenler için bugüne kadar topladıkları 80 ton yardım malzemesi ile 1 milyon dolardan fazla nakdi yardımı Türkiye'ye gönderdiklerini söyledi. Samsar, Rus EMERCOM ve Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugüne kadar yaklaşık 350 kişilik arama-kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye'de görev yaptığını belirtti.
 
Samsar, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Rusya'da yapılan yardımlar konusunda bilgi verdi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in depremin ilk gününde telefon görüşmesi yaptığını anımsatan Samsar, "Putin, Cumhurbaşkanımızı arayarak başsağlığı dilediğini ve yardım göndereceğini söyledi. Bu çerçevede Rus kurumları, ivedilikle harekete geçerek ilk gün 3 uçakla 150 kişilik arama kurtarma ve tıbbi yardım ekibi ile sahra hastanesini gönderdi" dedi.
 
Samsar, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın (EMERCOM), aynı gün İskenderun Limanı'nda çıkan yangının söndürülmesi için bir yangın söndürme uçağını Türkiye’ye ulaştırdığına dikkati çekerek, "İkinci gün, 2 uçakla Rus EMERCOM’dan yaklaşık 50 kişilik yardım ekibi gitti. Rus EMERCOM ve Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugüne kadar yaklaşık 350 kişilik arama-kurtarma ve sağlık ekibi, Türkiye’de görev yaptı" ifadesini kullandı.
 
Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığının iki gün öncesi iki uçakla 500 çadır, 9 bin uyku tulumu ve 9 bin yatak gönderdiği, Rusya Acil Durumlar Bakanlığından da 100 civarında çadır gibi yardım malzemesinin Malatya'ya ulaştırıldığı bilgisini paylaşan Samsar, Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurdistan, Yakutistan, Dağıstan cumhuriyetlerinden yardımların da geldiğini vurguladı.

'Depremzedeler için yardım kampanyası devam ediyor'

Rusya'da yaşayan Türk ve Rus vatandaşlarının yardım konusunda seferber olduğuna işaret eden Samsar, "Buradaki iş insanlarımız, vatandaşlarımız, Moskova Türk Kadınlar Organizasyonu (MTKO), üniversite öğrencilerimiz, ilk günden itibaren Büyükelçiliğimize gelerek hem yardım getirdi hem de buradaki yardımın Türkiye’ye ulaştırılması için organizasyonunu, paketlenmesini ve ayrımını yaptı, bize destek verdi" diye konuştu.
 
(AA)