Türkiye gazetesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin kuzey batısında YPG'nin kontrolü altındaki Afrin’e operasyon için hazırlık yaptığını iddia etti. Gazetenin iddiasına göre, Rus askerlerinin de bulunduğu Afrin'e operasyon için son 12 günde Moskova ile Ankara arasında 9 telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Türkiye'nin, Rus askerlerinin Afrin'den çekilmesini talep ettiği belirtilirken büyük oranda anlaşma sağlandığı ileri sürüldü.
Türkiye gazetesinden Çetiner Çetin'in haberi şöyle:
Suriye’de terör örgütü YPG/PKK’nın kontrolündeki Afrin bölgesinden önceki akşam Türkiye tarafına ateş açılması üzerine Türk topçusu uluslararası hukuk çerçevesinde misliyle karşılık verdi. Askerî kaynaklar, doçka ile taciz ateşinin yapıldığı yerdeki YPG mevzilerinin vurulduğunu açıkladı. 29 Ocak 2014 tarihinden bu yana Afrin’de kontrolü ele geçiren YPG’nin, 2 yıldan bu yana sınır hattının çeşitli noktalarından Türkiye tarafına 17 defa taciz ateşinde bulunması, Türkiye’nin bölgeye operasyon düzenlemesine imkân hazırladı. PYD/YPG’li teröristlerin, insani sebeplerle Halep’ten kaçan siviller ve Afrin’den aynı yüzden Türkiye’ye geçmek isteyen sivillere taciz ateşi açması, haraç alması bardağı taşıran son damla oldu. Bütün bunları göz önüne alan Türkiye, bölgeden gelen tacizleri bertaraf etmek üzere kara harekatı düzenlemek için 38 gün önce çalışmalara başladı. Güvenlik kaynakları, Suriye sınırları içerisinde ve Türkiye sınır hattına askeri sevkiyatların yapıldığını, bu konuda çalışmalarda sona gelindiğini açıkladı.
Rusya ile 9 görüşme
Rusya ile ikinci defa karşı karşıya gelmek isteyen Ankara, son 12 günde 9 defa Moskova ile görüştü. Operasyon öncesi Rusya’nın bölgeden askerlerini çekmesi konusunda önemli bir mesafe katedildiği öğrenildi. Ancak Rus askerlerinin hangi yönde çekileceğinin 6 gün içinde şekillenmesi bekleniyor. Operasyon süresince Ankara-Moskova hattında irtibat timleri, sahada muhtemel risklerin önüne geçmek üzere devamlı iletişim hâlinde olacak.
103 PKK'lı Afrin'de
Kandil’den gelen 1381 PKK’lının Rakka operasyonu için kentin kuşatmasına katıldığı öğrenilirken, Afrin’de ise PKK’nın Kandil kadrolarından 103 PKK’lı teröristin yer aldığı tahmin ediliyor. Afrin’de Beşar Esad rejimi ile birlikte harekete eden YPG’lilerin elinde rejimden kalma Rus yapımı ağır silahlar bulunuyor. Ancak bu silahların sınırlı sayıda olduğu düşünülüyor. Bölgeden gelen istihbarat raporlarına göre, Afrin’in YPG’nin elindeki diğer bölgelerden kopuk olması, rejim desteği olmadan silah sevkiyatının yapılmasının önüne geçiyor. Şehirdeki ağır silahların ise daha önceden getirilmiş olduğu tahmin ediliyor.
Hedefler belirlendi
Afrin’de sivillerin yaşadığını dikkate alan Türkiye, bölgede PYD/PKK’ya ait 41 nokta tespit etti. Şehrin nüfus çoğunluğunun Kürtlerden oluştuğu dikkate alınarak, PYD dışında kalan Kürt gruplarla operasyon süresince TSK tarafından kamu diplomasisi faaliyetleri yürütüleceği öğrenildi. Harekât planının merkezinde, PKK/YPG’nin Afrin’e destek getirmesi engellenecek. Bu sebeple Afrin-Halep hattının kontrol altına alınması için Fırat Kalkanı harekâtı kapsamında bölgeye intikal eden askerlerin bir kısmı Tel Rıfat bölgesinden Dayrel Cimal’e geçecek. Böylece terör örgütü PKK/YPG’nin lojistik akışı kesilmiş olacak.
Havadan yardım engellenecek
Örgütün lojistik hatlarının kesilmesi ile birlikte havadan destek gelmesi ihtimaline karşılık Minnig ve Meryemeyn üslerinin alınması planlanıyor. Operasyonun en az 70 gün sürmesi bekleniyor.
İdlib modeli uygulanacak
Rus diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Ankara - Moskova hattında yapılan görüşmelerde Afrin daha sonra istikrarlı bir bölge haline getirilecek. Bunun için daha önce Rusya, Türkiye ve İran’ın üzerinde anlaştığı çatışmasızlık bölgelerine benzer bir şekilde; Türk-Rus askerlerinin ortak güvenliğini sağlayacağı İdlib modeli uygulanacak. Bu konuda görüşmelerin devam ettiği ancak henüz bir sonuç alınamadığı belirtiliyor.