Gündem

TRT, TÜGVA, Etnospor, TÜRGEV, SETA Vakfı ve ÖNDER İmam Hatipliler Derneği'nin AB fonlarından yararlanmış

18 Mayıs 2024 19:26

En “yerli ve milli” vakıflar Avrupa’dan fonlanırken yakalandı!

İktidara yakınlığıyla bilinen TÜGVA, Etnospor, TÜRGEV, SETA, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği gibi vakıfların, yıllardır AB fonlarından milyonlarca euroluk destek aldığı ortaya çıktı.

Gazeteci Metin Cihan, Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanan bazı Türk vakıflarını X sosyal medya hesabı üzerinden yayınladı. TÜGVA, TÜRGEV, SETA Vakfı, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği gibi iktidara yakın kuruluşların yıllardır AB fonlarını kullandığı anlaşıldı. Cihan, yaptığı paylaşımda "SETA Vakfı listeler yayınlayıp Avrupa'dan fon alanları vatana ihanetle suçluyordu. Meğer kendileri fon alıyormuş" ifadelerini kullandı.

Cihan’ın paylaşımında yer alan kuruluşlar arasında; TRT, TÜGVA, TÜRGEV, SETA Vakfı, İHH, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve Bilal Erdoğan'ın başkanı olduğu Dünya Etnospor Konfederasyonu bulunuyor.

Vakıfların AB’den aldığı fonların miktarı ve projeleri dikkat çekti. TÜGVA'nın, Erasmus+ programı kapsamında KA227-YOU-098395 kodlu projeyle AB'den fonlandığı ortaya çıktı. Proje tanıtımında “Turkey Youth Federation” olarak belirtilen kuruluşun aslında TÜGVA olduğu anlaşılıyor.

Cihan'ın paylaştığı bilgilere göre, vakıflara her yıl milyonlarca euro fon akışı gerçekleşiyor. Bu fonların, AB’nin resmi sayfalarında da görülebileceği gibi, STK'lar ile iş birliği ve uluslararası etki alanı oluşturma hedefiyle sağlandığı belirtiliyor. 

Metin Cihan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa Birliği Türkiye'de kimleri fonluyor? Bunu araştırıyorum ve yine ikiyüzlülük görüyorum. Şimdiye kadar tespit edebildiklerim arasında TRT, TÜGVA, TÜRGEV, SETA Vakfı, İHH, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve Dünya Etnospor Konfederasyonu (Bilal Erdoğan) var.

AB Erasmus+ fonu örneğin KA227-YOU-098395 kodlu projeyle kimi fonluyor? Bakıyoruz ve Turkey Youth Federation olduğunu görüyoruz. Böyle tanıdık gelmemiş olabilir. Bildiğimiz TÜGVA. Bunun sadece küçük bir örnek olduğunu hatırlatmak isterim. Her yıl milyonlarca euro fon akışı gerçekleşiyor. Belgeleriyle paylaşacağım. Proje tanıtımında da okuyacağınız gibi AB bunu STK'lar ile iş birliği olarak tanımlıyor ve uluslararası bir etki alanı oluşturma hedefi belirleniyor. Türkiye'de seçtikleri partner TÜGVA oluyor. Kaynak: Avrupa Birliği resmi sayfası.

SETA Vakfı listeler yayınlayıp Avrupa'dan fon alanları vatana ihanetle suçluyordu. Meğer kendileri fon alıyormuş. Aşağıdaki projeler hâlâ devam ediyor, hâlâ fon alıyorlar. Vakıf kurucusu şimdi MİT başkanı olan İbrahim Kalın. Koordinatörlerden biri Fahrettin Altun. Evet, maalesef.”