Medya

TRT ekibinin de içinde olduğu bir grup gazeteci, İsrail’in hava saldırısında yaralandı

12 Nisan 2024 17:03

Güncelleme: 12 Nisan 2024 19:59

İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki Nusayrat Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısı sonucu aralarında TRT Arabi'den kameraman Sami Şehade ve muhabir Sami Berhum'un da bulunduğu bir grup gazeteci yaralandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun, saldırıyı kınadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, şunları söyledi:

“İsrail bunu bilerek yapıyor"

"Görev yapan arkadaşlarımız insanlık için büyük bir vazifeyi yerine getiriyorlar. İsrail’in katletmekten herhangi bir çekincesi yok. Sadece bunların duyulmasını engellemeye çalışıyor. Arkadaşlar, sağlık ekiplerinin bile giremediği noktalarda çalışıyorlar. Doğruyu göstermek için ölümü göze alarak haber yapıyorlar. İsrail bunu bilerek yapıyor. Gazze Şeridi’nde Filistinlileri acımasızca katleden İsrail ordusunun, bölgedeki insani durumu dünya gündemine taşıyan basın mensuplarını hedef almasını bir kez daha lanetliyoruz.”

“TRT ailemize geçmiş olsun"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da X hesabından şu açıklamayı yaptı:

“İşgalci İsrail'in gazetecileri kasıtlı olarak hedef alması hız kesmeden devam ediyor. Gazze’deki Nuseyrat kampında yayın hazırlığı yapan TRT Arabi ekibi aracı İsrail ordusu tarafından hava saldırısına uğradı. Bağımsız kameraman olarak çalışan Sami Şahada ağır yaralandı, ameliyata alındı. TRT Arabi muhabiri Sami Berhum olaydan yara almadan kurtuldu. Bu alçak saldırıyı kınıyoruz. Bu bir terördür. Bu terörün durması, batı dünyasının bir an evvel bu vahşete karşı çıkması gerekmektedir."

Özel, TRT Genel Müdürü'nü aradı

Özgür Özel de TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’yı telefonla arayarak, İ TRT çalışanları hakkında bilgi aldı. Özel görüşmede, saldırıda yaralanan TRT kameramanı Sami Şehade ve TRT muhabiri Sami Berhum için geçmiş olsun dileklerini iletti.

TGC: İnsanlık suçu kapsamında

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu da İsrail’in TRT Arapça ekibine yönelik saldırısını kınayan bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Gazetecilere yönelik saldırılar uluslararası hukukun hiçe sayılması anlamına gelir ve savaş suçu kapsamındadır. Ancak savaş ve çatışma bölgelerine giden gazetecilerin can güvenlikleri her gün biraz daha tehlikeye girmektedir. Bu konuda gazetecilerin evrensel kriterlere göre dokunulmazlığı olması gerekirken, çatışmacı taraflar gazetecilere can ve çalışma güvenliği sağlamak yerine çoğu zaman özellikle hedef almaktadır. Bunun en sıcak örneği İsrail’in Gazze’ye saldırılarını dünyayla paylaşan muhabir ve kameramanlara yönelik sistematik şiddetidir.

Son olarak Gazze’deki Nuseyrat kampında yayın hazırlığı yapan TRT Arapça ekibinin aracı İsrail ordusu tarafından hedef alındı. Bağımsız kameraman olarak çalışan Sami Şahada ağır yaralandı, ameliyata alındı. TRT Arapça muhabiri Sami Berhum olaydan yara almadan kurtuldu. Saldırıda hedef alınan TRT ekibine ‘geçmiş olsun’ diyoruz. İsrail’in TRT ekibini hedef alan insanlık ve hukuk dışı bu saldırısını kınıyoruz.”

Bakan Tunç'tan açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da "Filistin'deki vahşeti gözler önüne seren gazetecileri hedef alan İsrail'e uluslararası toplum sessiz kalmamalı, bu insanlık dışı saldırıların hesabı mutlaka sorulmalıdır" dedi.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze'deki Nuseyrat kampında yayın hazırlığı yapan TRT Arabi ekibine İsrail ordusu tarafından yapılan hava saldırısını lanetliyorum. Saldırıda yaralanan Sami Şahada'ya acil şifalar diliyorum. Filistin'deki vahşeti gözler önüne seren gazetecileri hedef alan İsrail'e uluslararası toplum sessiz kalmamalı, bu insanlık dışı saldırıların hesabı mutlaka sorulmalıdır" ifadelerini kullandı.

BM'den soruşturma talebi

Açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) de İsrail'in TRT ekibine saldırısının, Gazze'de gazetecilerin karşılaştığı tehlikeleri açık bir şekilde gösterdiğini belirtti. BM, saldırıya ilişkin şeffaf ve güvenilir soruşturma istedi.