Dünya Basınında Bugün

Trabzonspor taraftarının Fenerbahçeli oyunculara saldırısı dünya basınında: Skandal; Türkiye'de işler yine ters gidiyor

18 Mart 2024 08:59

T24 Dış Haberler

Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında oynanan derbide Fenerbahçe'nin deplasman galibiyetinden sonra Trabzonsporlu taraftarların sahaya girerek Sarı-lacivertli futbolculara saldırması dünya basınında da geniş yer buldu.

Pazar akşamı Akyazı'daki Papara Park'ta oynanan karşılaşmada Fenerbahçe, Trabzonspor'u 3-2 ile geçti. 90 dakika boyunca sahaya birçok yabancı maddenin atıldığı karşılaşmanın sonunda Fenerbahçeliler galibiyeti kutlarken, birçok Trabzonsporlu taraftar sahaya girerek Fenerbahçeli oyunculara saldırdı. 

Britanya kamu yayıncısı BBC, haberi okuyucularıyla "Trabzonspor taraftarları, Süper Lig mağlubiyetinden sonra Fenerbahçeli futbolculara saldırdı" başlığıyla duyurdu. BBC, "Fenerbahçeli futbolcular galibiyeti kutlarken şiddetle karşılaştı" ifadelerini kullandı. 

Pazar günü Akyazı'da yaşananların Süper Lig'de 2023-2024'te yaşanan tartışmalı olaylar zincirinin son halkası olduğunu belirten BBC, aralık ayında da MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın sahaya girerek hakem Halil Umut Meler'e yumruk attığını hatırlattı. 

BBC, lider Galatasaray'ı iki puan farkla takibini sürdüren Fenerbahçe'nin Trabzonspor'un 30 puan önünde olduğunu vurguladı. 

"Tartışmalarla dolu sezon"

Britanya'nın önde gelen yayınlarından The Guardian da Süper Lig'in bu sene tartışmaların ortasında olduğunu vurgulayarak, Trabzonspor taraftarının sahayı basarak Fenerbahçeli futbolcuları ve güvenlik güçlerini hedef aldığını ifade etti. Gazete, sahaya giren taraftarlara Fenerbahçeli Bright Osayi-Samuel'in yumruk, Michy Batshuayi'nin tekme attığını belirtti.

The Guardian, Meler'e yapılan saldırıya ek olarak Fenerbahçe ve Galatasaray arasında Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Süper Kupa Finali'nin son dakikada iptal edilmesini ve hakem kararlarına gösterilen tepkileri de Süper Lig'deki tartışmalara örnek gösterdi. 

Britanyalı The Sun da "Chelsea’nin eski futbolcusu (Michy Batshuayi) taraftara dönerek tekme atarken kaotik maçta yüzlerce taraftar Fenerbahçe takımına saldırmak için sahaya girdi" yazdı. Haberde, "Başka bir tanıdık isim (Bright Osayi-Samuel), yöneticiler bile taraftarlarla çatışırken, bir saha işgalcisini yere serdi" ifadelerini kullandı.

Mirror, "Eski QPR yıldızı (Bright Osayi-Samuel), sahaya şiddetli müdahalede bulunan Fenerbahçe oyuncuları siper almak için koşarken taraftara yumruk attı" başlığını attı. 

"Tehlikeli seviye"

ABD'nin en çok izlenen spor kanallarından ESPN, haberi Reuters haber ajansından aktardı. Haberde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın olayla ilgili soruşturma başlatıldığına dair ifadelerine yer verildi. 

Yine ABD'de yayın yapan New York Post gazetesi, X'te paylaşılan görüntülere göre sahaya giren ilk Trabzonsporlu taraftarın elinde bir tür silah olduğunun konuşulduğunu belirtti. 

New York Post, olaylar "tehlikeli seviyeye gelirken" Fenerbahçeli futbolcuların soyunma odasına gitmeyi başardığını belirtti. Haberde bir başka görüntüde Fenerbahçe kalecisi Dominik Livakovic'in kafasına yumruk atıldığının görüldüğü belirtildi.

"Cinnet sahneleri"

İspanyol basınından Marca haberi "Trabzonsporlu taraftarlar Fenerbahçelilere saldırdı" başlığıyla duyururken, Mundo Deportivo da "Türkiye'de kıyasıya mücadele: Trabzonsporlu taraftarlar, Fenerbahçelilerle kavga ediyor!" başlığını attı.

İtalyan Calcio Mercato maç sonundaki görüntüleri "cinnet sahneleri" diye nitelerken, "Unutulmayacak bir sonla biten ve Türkiye Ligi stadyumlarındaki yaygın şiddet temasını güçlü bir şekilde geri getiren bir maç. Chelsea'nin eski forvet oyuncusu Michy Batshuayi'nin belirleyici golüyle Trabzonspor’un sahasında elde ettiği heyecan verici 3-2'lik galibiyet, ev sahibi takımın bazı taraftarlarının hakemin son düdüğü sonrası talihsiz tepkisine neden oldu" ifadelerini kullandı.

Fransız Foot Mercato, "Osayi-Samuel'in saldırı sırasında bir oyuncuyu etkisi hale getirdiğini" yazdı. Fransa'nın en çok okunan spor gazetesi L’equipe ise Fenerbahçe'nin galibiyetinin ardından bir kaos ortamı yaşandığını belirtti. 

Alman Bild gazetesi, maç sonunda yaşananları "skandal" diye niteledi. Yine "skandal" ifadesini kullanan Kicker ise, "Geçmişte Türk futbolu benzer olaylarla olumsuz manşetlere çıkmıştı. Hakem Meler’e geçen Aralık ayında oynanan maçta Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca saldırmıştı. Koca'ya federasyondan ömür boyu men cezası verilirken, yaşananlar üzerine Süper Lig'e ara verilmişti" yazdı. 

Hollanda basınından De Telegraaf, "Türkiye'de işlerin yine ters gittiğini" ifade ederken, "Holiganların sahaya hücum etmesinden sonra Michy Batshuayi karate vuruşu yaptı" yazdı.