Politika

Topal Osman'ın iade-i itibarı için kanun teklifi

20 Temmuz 2023 18:05

Topal Osman'ın itibarının iade edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. Teklifte, "Osman Ağa, Koçgiri İsyanı’nın bastırılmasında önemli rol oynamıştır. Atatürk’ün yanında yer almış, şahsi korumalığını yapmıştır" denildi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak, Topal Osman Ağa’nın itibarının iade edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

En sonra Ali Şükrü Bey cinayetinden sorumlu tutulan ve Ankara'da kendisine tahsis edilen Papazın Bağı'nda çıkan çatışmada öldürülen Topal Osman için verilen kanun teklifinde, “Osman Ağa, Birinci Dünya Savaşı’nda Karadeniz’deki en etkili direniş kuvvetini kurmuştur. Osman Ağa, TBMM Hükümeti’nin kurulmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer almış, şahsi korumalığını yapmıştır” denildi.

Koçgiri ve Pontus gibi, birçok bölgedeki ayaklanmaları cinayetlerle bastıran Topal Osman için verilen teklifte, “Osman Ağa, Koçgiri İsyanı’nın bastırılmasında önemli rol oynamıştır. Sakarya Meydan Muharebesi’nde büyük başarılar göstermiştir. Bu savaştaki büyük başarısından sonra yarbay rütbesine terfi ettirilerek Büyük Taarruz boyunca da Yunanlılara karşı kahramanlıklar göstermiştir” denilerek, iade-i itibarı istendi.