Seçim 2024

TİP'ten Gökhan Zan'ın ses kayıtları için adli bilişim incelemesi

Rapor, bağımsız adli bilişim ve siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlandı

26 Mart 2024 12:20

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Gökhan Zan hakkında gündeme gelen ses kayıtlarına ilişkin, bağımsız adli bilişim ve siber güvenlik uzmanlarına yaptırdığı incelemenin sonuç raporu yayınlandı.

Türkiye İşçi Partisi Genel Merkezi'nin talebi üzerine, WhatsApp aracılığıyla iletilen iki video görüşmenin detaylı analizi yapıldı. Adli bilişim uzmanları tarafından gerçekleştirilen bu inceleme, videoların teknik özellikleri ve içeriklerinin yanı sıra, olası ses ve görüntü manipülasyonlarına dair değerlendirmeleri içerdi. Raporda, videoların orijinalliğinin korunduğu, herhangi bir kesinti veya manipülasyon izine rastlanmadığı belirtildi.

Videolardaki konuşmaların yazıya dökümü de incelendi ve doğal bir ritim ile tonlama taşıdığı, manipülasyon bulgusuna rastlanmadığı ifade edildi. Ancak, videolarda yer alan diyalogların potansiyel siyasi içerikleri ve tehdit unsurları konusunda raporda doğrudan bir yorum yapılmadı; analiz, yalnızca teknik verilere odaklandı.

Raporda, WhatsApp üzerinden gönderilen videoların EXIF (Görüntü kaydeden cihazlar tarafından çekilen görüntülerin içine enstantane, diyafram, pozlama, fotoğraf makinesi markası, modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan, bir veri tanımlama standardı) bilgilerinin uygulama tarafından silindiğini de vurguladı.

Bağımsız adli bilişim ve siber güvenlik uzmanlarının hazırladığı raporu buradan okuyabilirsiniz.

TIKLAYIN - Ahmet Şık, Gökhan Zan ile yaptığı görüşmeyi anlattı, ses kaydı raporunu açıkladı