Dünya

The Guardian: Erdoğan'ın depreme müdahalede devletin yetersiz kaldığını kabul etmemesi, öfkeyi dindirmeye yetmiyor

10 Şubat 2023 11:32

T24 Dış Haberler

The Guardian, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından devletin müdahalesinin yetersiz kaldığını kabul etmemesinin artan halk tepkisini bastıramadığını" ifade etti.

Pazartesi meydana gelen ilk depremin merkez üssü olan Pazarcık'tan bildiren Ruth Michaelson, depremden etkilenen bazı bölgelere yardımın geç geldiğini, bazılarının da hiç gelmediğini; bu sebeple de hükümete yönelik tepki oluştuğunu kaydetti. 

Muhabir Michaelson, "AKP'nin kalesi olarak görülen yerlerde bile" soğuk havada sokakta uyumak zorunda kalan insanların rahatsızlıklarını açıkça dile getirdiğini, bunun da Erdoğan için daha önce görmediği türde bir sınav olacağını ifade etti.

The Guardian, Erdoğan'ın Pazarcık ziyaretinde halkla teması kısıtlı tuttuğunu ve direkt olarak polis karakoluna gittiğini belirtti. Erdoğan'ın halkla temaslarında da, "yıkımdan sadece depremin sorumlu olduğu" görüşüne vurgu yaptığını kaydeden muhabir, Erdoğan'ın, yaşananlar için "Kader planı" ifadesini kullanmasına da dikkati çekti.

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Dr. Soner Çağaptay, haber için yaptığı değerlendirmede, "Erdoğan'ın son 20 senede şekillendirdiği tatlı-ekşi bir imajı var: O bir otokrat ama aynı zamanda eskiden insanların 'devlet baba' dediği şeyin neredeyse yerini almış, etkili bir babacan figür. Tabanı o yüzden onu o kadar seviyor ve rakipleri bu yüzden ondan korkuyor: Öfkesi ne kadar ciddiyse şefkati o kadar gerçek. Erdoğan'ın bütün imajı bunun üzerine kuruluydu. Bu şimdi sınava tabi tutuluyor" dedi.

Çağaptay, "Bu durum çok ilginç, çünkü Erdoğan, 1999'da başka bir büyük devletten sonra çöken otokrat babacan devlet figürünün yerini almıştı" diye konuştu. 

The Guardian, 1999 Gölcük Depremi'nde hükümetin müdahalede yetersiz kalmasının AKP'nin iktidara gelmesinde önemli bir tol oynadığını belirtirken, muhalefetin bugün deprem vergilerinin nereye harcandığını sorguladığını ifade etti.

AKP iktidarında inşaatların çok ciddi anlamda arttığına dikkati çeken The Guardian, "Belki de AKP'nin inşaat patlaması döneminde inşa edilen binalar, bu haftaki depremle çöktü" değerlendirmesinde bulundu.