Politika

The Economist'ten Cumhuriyet yazısı: Erdoğan, Atatürk'ün mirasını yok etmek yerine, sahip çıktı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yaşı, Türkiye medyasının yanında dış basında da yer buldu

28 Ekim 2023 10:20

Dünyanın önde gelen haftalık ekonomi yayınlarından Britanya merkezli The Economist, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümüyle ilgili servis ettiği yazısını, "Erdoğan, Atatürk'ün mirasını yok etmek yerine ona sahip çıktı" başlığıyla yayımladı.

Makalede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sık sık "Atatürk karşıtı olarak" görüldüğü, eleştirenlerin onu siyasal İslam'ın bir savunucusu olarak Türkiye'yi ikinci bir İran'a dönüştürmeyi planlamakla suçladığını belirtildi. 

Makalede şu ifadeler kullandıldı:

"Bazıları hâlâ böyle düşünüyor ama bu korkular yersiz. Erdoğan, Türkiye'nin laik düzenini yıkmak için Atatürk'ün sahip olduğundan daha fazla bir süreye, yirmi yıllık bir iktidara sahip oldu. Başından beri planı bu olsa da, devlet kurumları ve medyanın büyük bir kısmı üzerindeki kontrolüne rağmen, çabalarının karşılığını gösterecek pek bir şeyi yok. Erdoğan Atatürk'ün mirasının bazı kısımlarını parçaladı. Ama aynı zamanda onu benimsedi ve yeniden tanımladı. Atatürk'ün mirası da onu içermiş ve benimsemiş olabilir."
(...)

Atatürk'ün hatırası Türkiye'nin en değerli ve en çok istismar edilen siyasi konusu… Türkiye'nin iki ana muhalefet partisinin yanı sıra Erdoğan'ın siyasi müttefikleri MHP ve Vatan Partisi de dahil olmak üzere sağdan ve soldan siyasetçilerin hepsi Atatürk'ün izinden gittiklerini iddia ediyor.

Erdoğan'ın kendisi de öyle. İktidardaki ilk yıllarında Türkiye'nin lideri Atatürk'ü daha açık bir şekilde eleştirmiş, bir keresinde ondan ve halefinden 'iki ayyaş' diye bahsedecek kadar ileri gitmişti. Ancak son on yılda, Türk liberallerinin, Kürtlerin ve Gülen hareketinin desteğini kaybettikten ve bunun yerine çoğu ordu ve polise yerleştirilmiş milliyetçilerle bir araya geldikten sonra, Erdoğan, Atatürk'ü kendi gücünün bir sembolü olarak benimsedi."