Ekonomi

The Economist inceledi: 2023'ün en zengin ülkeleri hangileri oldu?

19 Aralık 2023 16:34

T24 Ekonomi

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından The Economist, 2023'te saat başına en yüksek ortalama gelire sahip ülkenin Norveç olduğunu ifade etti. Değerlendirmeye göre, ücretlerin en yüksek seviyede olduğu Lüksemburg, kişi başına düşen milli gelirde de ilk sırada yer aldı.  

The Economist, kişi başına düşen milli gelir, satın alma gücü paritesi ve çalışılan saat başına düşen gelir verilerini kullanarak ülkelerin ekonomi sıralamasını yaptı.

İncelemeye göre, ücretlerin yerel fiyatlara göre en yüksek seviyede olduğu Lüksemburg, kişi başına düşen milli gelirde de ilk sırada yer aldı. Kişi başına düşen milli gelir ve satın alma gücü açısından 3’ünü sırada yer alan Norveç, çalışılan saat başına dünyanın en yüksek ortalama gelirine sahip oldu.

Yapılan incelemede, GSYH'si piyasa döviz kurlarına göre açık ara en büyük olan ABD, kişi başına düşen milli gelirde 7’nci sırada yer aldı.  Satın alma gücü bakımından 8’inci sırada yer alan ABD, çalışma saatleri ve tatiller hesaba katıldığında ise 11’inci sıraya geriledi.

Nominal olarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, kişi başına düşen milli gelire göre 65'inci, çalışma saatleri sıralamasında 96'ncı sırada yer aldı. Güney Kore ise gayrisafi yurt içi hasılada 31’inci, çalışma saatlerine göre ise 47’nci sırada yer aldı.

Batı Avrupa'nın büyük bölümünde ise eğilim tam tersi olduğu belirtilen incelemede, Belçika, Almanya ve İsveç, satın alma paritesi ile iş ve yaşam dengeleri göz önünde bulundurulduğunda sıralamada yükseldi.

TIKLAYIN - The Economist değerlendirdi: En iyi 2023'ü hangi ülkenin ekonomisi geçirdi?