Medya

The Economist'in sembollerle dolu "önümüzdeki yıl" kapağı: Füzeler, Trump sorusu, iki kutuplu dünyaya dönüş mü?

15 Kasım 2023 08:30

T24 Dış Haberler

The Economist dergisi, her yıl kasım ayında çıkardığı ve sonraki yılara dair projeksiyonlar içeren "Önümüzdeki Dünya" özel sayısının 2024 edisyonunu çıkardı. Artık gelenekselleştiği üzere kapakta birçok mesaj bulunuyor. 

The Economist'in yılda bir kez çıkardığı özel sayının kapağının merkezinde bu kez bir oy sandığı ve üzerinde de bir kum saati bulunuyor. 2024'ün kasın ayında çekişmeli geçmesi beklenen ABD Başkanlık Seçimleri düzenlenecek. Kapağın sol üst kısmında da 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olması beklenen eski ABD Başkanı Donald Trump'ın silueti ve üzerinde bir soru işareti bulunuyor. 

Kapakta yüzleri açıkça verilmiş de 4 lider bulunuyor. Üst tarafta savaş halindeki Ukrayna ile Rusya'nın liderleri Volodomir Zelenski ve Vladimir Putin var. Kum saatinin bir tarafında barışı temsil eden zeytin dalı taşıyan güvercin, diğer tarafında da bombalar bulunuyor. Trump'ın siluetinin Putin'in üzerine yerleştirilmesi, Cumhuriyetçi aday adayının seçimleri kazanması durumunda Ukrayna'ya desteği azaltarak Rusya'ya avantaj sağlayabileceği iddialarına bir gönderme olarak yorumlandı. 

Kapağın alt tarafında ise birbirleriyle ters taraflara bakan ABD Başkanı Joe Biden ve Şi Cinping yer alıyor. Çin ile ABD arasındaki rekabet, The Economist'in uzun yıllardır detaylı olarak analiz ettiği bir başlık. İki liderin arasında Dünya'nın Asya'nın ve Kuzey Amerika'nın göründüğü yüzü çizilmiş. Bu da çift kutuplu dünya tartışmalarına bir gönderme olabilir. 

Şi Cinping'in yanında elektrikli araba ve hemen onun altında da batarya yer alıyor. Avrupa'da bir süredir elektrik arabaların batarya sorunları gündeme geliyordu. Çin, son yıllarda Batı ile rekabet için birçok elektrikli araba üretti.

Yine Şi'nin sağında küresel ısınmayı temsil ettiği düşünülen bir termometre ve onun yanında da yangınlar var. Biden'ın solunda ise yenilenebilir enerjiyi sembolize eden işaretler var. 

2024 yılı için emtialara bolca yer verilen kapağın sağ tarafında Euro, Dolar, Yen ve Sterlin için düşüş öngörüsü çizilmiş.

Kapağın sol tarafında beyinlere takılmış kablolar görülüyor. Bu kablonun ucu üzerinde göz olan bir sisteme bağlanıyor. Bu hem dev şirketlerin veri toplayarak biz "gözlemlemesine" hem de yapay zekaya bir gönderme olabilir. Bir diğer yorun ise bunun Elon Musk'ın şirketi tarafından hazırlanan NeuraLink beyin çipine bir gönderme olduğu.