Dünya

The Economist araştırması: Hollywood filmlerindeki seks sahneleri yüzde 40 azaldı

Economist tarafından veri analisti Stephen Follows'a hazırlatılan rapora göre en yüksek gişe hasılatı elde eden filmler arasında hiç cinsel içerik bulunmayan filmlerin oranı önemli ölçüde artarak 2000 yılında yaklaşık yüzde 18 iken 2023 yılında yüzde 46'ya yükseldi

03 Mayıs 2024 08:28

T24 Dış Haberler

Hollywood filmlerinde yaklaşık yüzde 40 daha az cinsel içerik olduğu raporlandı. 

The Economist tarafından veri analisti Stephen Follows'a hazırlatılan raporda, 2000 yılından bu yana her yıl en çok hasılat yapan 250 filme ilişkin veriler bir araya getirildi ve 2023 yılında gösterime giren filmlerin 2000 yılında ilk 250'de bulunan erotik içeriğin yüzde 60'ından biraz fazlasına sahip olduğu tespit edildi. 

Türe göre incelendiğinde, düşüşün en fazla aksiyon filmlerinde olduğu, romantik filmlerde ise yüzde 20'nin biraz altında bir düşüşle çok daha az değişiklik kaydedildiği görülüyor.

Aynı zamanda, en yüksek gişe hasılatı elde eden filmler arasında hiç cinsel içerik bulunmayan filmlerin oranı önemli ölçüde artarak 2000 yılında yaklaşık yüzde 18 iken 2023 yılında yüzde 46'ya yükseldi. 

Öte yandan filmlerdeki küfür ve şiddet 2000 yılındakine benzer seviyelerde gerçekleşiyor. 

Follows, seks sahnelerinin azalmasının ardındaki nedenleri de sıraladı. Bunlar arasında "cinsel temalardan tamamen kaçınan veya bunları daha incelikli bir şekilde ele alan içerik tercihi" ile izleyici zevkindeki değişiklikler; seks sahnelerinin küresel gösterimi etkileyebileceği endişeleri "daha kısıtlayıcı yaş derecelendirmeleri veya sansürle sonuçlanarak bir filmin potansiyel erişimini azaltması" ve oyuncuların daha önce yapmaları istenen seks sahnelerinden uydukları rahatsızlığı yansıtan "samimiyet koordinatörlerinin" artan etkisi dahil olmak üzere bir dizi neden sayılıyor. 

Follows tarafından daha önce yapılan bir analizde, mahremiyet koordinatörlerinin kullanımının 2020'den bu yana sekiz kat arttığına dikkat çekilmişti.