Gündem

TGC, TYS ve PEN'den ortak basın açıklaması: İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz!

Fotoğraf: TGC

26 Eylül 2023 18:05

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve PEN Yazarlar Derneği, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te 33 yazar, aydın ve sanatçının gericiler tarafından yakılarak katledilmesine ilişkin davada mahkemenin zaman aşımı kararı vermesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda 26 Eylül 2023 Salı günü saat 14.00’de düzenlenen toplantıda zaman aşımının insanlığa karşı işlenmiş suçları soruşturma ve failleri cezalandırma yükümlülüğüne aykırı bir düzenleme olduğuna dikkat çekildi. Zaman aşımının failleri korumanın ve cezasızlığın aracı olmaması gerektiği hatırlatıldı. Evrensel hukuka uyulmasının önemine işaret edildi.

Toplantının açılış konuşmalarını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner yaptı.

"Madımak katliamı Türkiye’nin siyaset tarihine kara bir leke olarak geçti"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptığı konuşmada insanlık suçlarına karşı zaman aşımı olmayacağına dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“Madımak katliamında Türkiye’nin en iyi yazarları, fotoğrafçıları, sanatçıları, tiyatrocuları hepsi birer birer yakılarak gittiler. Gerici bir darbeyle gittiler. Failler, ellerini kollarını sallayarak aramızda dolaştılar. Bir kısmı yurt dışına kaçtı. Üç-beş kişi cezaevine konuldu. Sonra da ‘Dava 30 yılı doldurdu artık zamanaşımı zamanıdır’ denildi. Halbuki bilindiği gibi insanlık suçlarına karşı zaman aşımının işlememesi gerekir. 2 Temmuz Madımak katliamı Türkiye’nin siyaset tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Tıpkı Roboski olayı gibi. Bütün bu katliamların sorumlularıyla yüzleşilmediği sürece Türkiye’de demokratik bir rejimin kurulması da giderek olanaksız hale gelecektir.”

"Göz yumanlar, suçu işleyenler kadar suçlu"

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner konuşmasına “30 yıl oldu. Anayasal haklarına dayanarak serbestçe düşünüp yazanları, söyleyenleri, din, dil, ırk ayrılığı bilmeyenleri düşüncelerini özgürce açıklamak isteyince acımasızca yaktılar” diye başladı. Özyalçıner, sözlerine şöyle devam etti:

“Yakmakla kalmadılar 33 güzelim canın hesabını sormadılar/sordurmadılar.  Suçluları cezalandırmayı bugüne kadar sürdürdükleri mahkemelerle engellediler. Sonuçta zaman aşımına uğrattılar. Oysa insanlığa karşı işlenmiş hiçbir suç zaman aşımına uğratılamaz. Gazeteci, yazar, sanatçı ve aydınlar olarak son bir kez daha uyarmak istiyoruz: İşlenen bir insanlık suçudur. İnsanlık suçu zaman aşımına uğratılamaz. Bu hain saldırının zaman aşımına uğramasına göz yumanlar, suçu işleyenler kadar suçludur.”

Moderatörlüğünü Türkiye Yazarlar Sendikası 2. Başkanı Mustafa Köz’ün üstlendiği toplantıya konuşmacı olarak TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, PEN Yazarlar Derneği 2.Başkanı Halil İbrahim Özcan ve Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Tekin Sürek katıldı.

"Uzayan duruşmalar boyunca yakalananlar tek tek tahliye edildi"

PEN Yazarlar Derneği 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan ise “2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta bir ortaçağ katliamı yaşandı. Tekbir getirerek 'Şeriat isteriz', 'dinsizlere ölüm' diye bağırıp Madımak Oteli’ni ateşe verenler, içerdekileri diri diri yakan cahiller, yobazlar güruhu uzatılmış duruşmalarla adeta ödüllendirildi. Bilindiği gibi yıllar sürdü duruşmalar” dedi. Halil İbrahim Özcan şöyle devam etti:

“Uzayan duruşmalar boyunca yakalananlar tek tek tahliye edildiler. Firari sanıkların ısrarla ve bilinçli şekilde yakalanamadığı bir sistemin içinde zaman aşımı denilerek dosyayı uyduruk gerekçeyle kapattılar. Bu alınan kararın hukuken de, vicdanen de, ahlaken de doğru olmadığı gün gibi açıktır. İçimiz bir kez daha yanmıştır bu kararla birlikte. Sivas katliamının ardında kalan karanlıklar mutlaka aydınlatılmalıdır. Hukukun genleriyle oynayan yöneticilerin vicdanları karalar bağlamıştır. Sivas katliamı asla unutulmamalı ve unutturmamalıdır. Unutanın ve unutturanın kalbi kurusun!”