Gündem

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı vefat etti

25 Mart 2023 10:56

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreter Yardımcısı, gazeteci Niyazi Dalyancı, 80 yaşında hayatını kaybetti.

Dalyancı'nın ölüm haberi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından duyuruldu. TGC açıklamasında, "Değerli meslektaşımız, Önceki Onur Kurulu Üyelerimizden ve TGC Genel Sekreter Yardımcımız Niyazi Dalyancı’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz, Gazetecilik mesleğine ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne büyük emeği geçen Niyazi Dalyancı’yı hiç unutmayacağız. Ailesinin ve basın topluluğumuzun acısını paylaşıyor, sabır ve baş sağlığı diliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Başsağlığı mesajları

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Tunç, Niyazi Dalyancı'nın vefatı sonrasında yayınladığı mesajda, "Elveda canım dostum…22 yıldır sırtımı yasladığım dingin, sağlam bir kayaydın sen. Onurlu yaşamına beni de dahil ettiğin için çok şanslıyım. Seni çok özleyeceğim… Niyazi Dalyancı" ifadelerini kullandı.

Gazeteci İsmail Saymaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Gazeteci Niyazi Dalyancı da aramızdan ayrıldı. Bütün mücadelelerimizde en öndeydi. Büyüğümüzdü, ağabeyimizdi. Niyazi ağabeye Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum" diye yazdı.

Yazar Ataol Berhamoğlu, "Kardeşimiz, Barış Derneği ve cezaevi günlerinden yoldaşımız, sabırlı, iyimser, mangal yürekli arkadaşımız Niyazi Dalyancı’yı apansız kaybettik. “Ölüm adın kalleş olsun “deyiminin çok yakıştığı bir ölüm oldu bu" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise "TGC Genel Sekreter Yardımcısı, meslek büyüğümüz Niyazi Dalyancı’yı da yitirdik. Dalyancı ailesine, basın camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekanı Cennet olsun." ifadelerini kullandı.

Bilgi Belge Uzmanı, Arşivci Edibe Buğra, "Salı sabahı Niyazi Bey'i görmek umuduyla TGC'ye gitmeye karar vermiştim. Kara haber bugün geldi. Çok üzgünüm, ne güzel sohbetler dinledim güzel masalarda ki bir ayağı eksilmişti 2009'da. Acaba sevgili Deniz'le buluşmuş, sohbetlerini sürdürüyor olabilirler mi?" dedi.

Gazeteci Bülent Denli, "Güle Güle Niyazi Dalyancı, güle güle ustam, gözümden yine yaş yerine kan aktı... Sene 1974... Türk Haberler Ajansı... Gazeteciliğe başladığım yer... Boğazım düğümleniyor.. Koca bir salon.. Yan yana birbirine eşit iki masa... Birinde Orhan Kantoğlu oturuyor. Diğerinde Oğuz Öngen.. Onların önünde iki uzun masa var, birinde Veysel Serçe ve spor servisi diğerinde Fatma Erinç (İlem) ve İstihbarat Servisi kümelenmiş. hemen cam kenarında Ajansın bel kemiği olan Niyazi Dalyancı ve Dış haberler ekibi yer alıyor. Ben ve Sedat Ergin henüz çırak bile değiliz. Bizi nasıl bağırlarına bastılar anlatmak çok güç. Hiçbir kötü söz ve davranışta bulunmadan yürüdüğümüz yolda bizi eğittiler. Hepsini çok severim... Türk Haberler Ajansı'nın o kadrosunu çaycısından patronuna kadar hepsini çok severim. Beni adam ettiler. 50 yıl bu meslekte onların öğretisi sayesinde ayakta kaldım. Niyazi dalyancı abim çok özel bir insandı. İnsandı yahu." ifadesini kullandı. 

Gazeteci Haluk Şahin, "Onurlu bir meslektaş, onurlu bir insan, onu bu sabah kaybetmişiz,Niyazi Dalyancı’yı için onur en başta gelen değerdi. Onur, erdem ve haksızlığa itiraz… İnsanı insan yapan şeyler bunlar değil midir? Tam yarım asır Babıali’yi onurlandırdı. Bir pırlantaydı. Babıali çöplüğe döndükten sonra da pırlanta kalmayı başardı. Kalbi gibi aklı da hep solda kaldı. Barış Derneği Davası denen kepazelikten içerde yattığı günlerde bile yüzündeki gülümseme hiç azalmadı. Hep en doğruyu, en zarifi, en dürüstü seçti. Onunla adalarımızı yarıştırırdık: Burgaz’a karşı Bozcaada. İkisi de birbirinden güzeldi. Bir de Ithaka’mız vardı. Birlikte gittiğimiz Ithaka’mız. Sevgili Ariana’sının Ithaka’sı. Yolculuk boyunca Lestrigonlardan, Kikloplardan korkmadı. Sirenlerin müziği onu yoldan saptırmadı. Doğruları dosdoğru söyledi. Ak saçlı bir bilge olarak… Ithaka’ya vardı!" düşüncesini dile getirdi.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, "Hayatta tanıdığım en iyi gazetecilerden biriydi. Güleryüzü ve kalbinin iyiliği ile hepimizin hayatını güzelleştirdi. Abiliği en çok hak edenlerdendi. Rotası hep doğrudan yanaydı hiç sapmadı. Sevgili Niyazi abi seni hiç unutmayacağım. Ailene, tüm meslektaşlarıma ve TGC üyelerimize baş sağlığı ve sabır diliyorum." ifadesini kullandı. 

Niyazi Dalyancı'nın cenaze töreni belli oldu

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı için 27 Mart 2023 Pazartesi saat 13.30’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde bir tören düzenlenecek.

Niyazi Dalyancı’nın cenazesi daha sonra Paşabahçe Camisi’nde ikindi vakti kılınacak namazın ardından Paşabahçe Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Niyazi Dalyancı (ortada), eski İstanbul Barosu Başkanı avukat Turgut Kazan ve Zeynep Kazan, T24'ün 24 Ekim 2022'de yapılan "Cumhuriyet'in 100. yılının eşiğinde Türkiye ve dünya nereye?" başlıklı konferansında

Niyazi Dalyancı kimdir?

1943'te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Mesleğe 1965'te Türk Haberler Ajansı’nda (THA) dış haberler muhabiri olarak başladı. 1974'te Cenevre’de Kıbrıs Barış görüşmelerini ajans adına izledi.

THA’nın Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. 1978'de Saddam güçleriyle savaşmakta olan Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ile Kandil dağında televizyon ekibi ile yaptığı röportaj İngiltere, Almanya ve İskandinav televizyonlarından yayımlandı ve Türkiye’de 1979'da Televizyon Haberciliği dalında Sedat Simavi Ödülü’ne layık görüldü.

Davetiyedeki ismi nedeniyle tutuklandı!

Niyazi Dalyancı, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra açılan Barış Derneği davasında, dernekte yapılan arama sırasında bulunan bir 'davetiye' öne sürülerek sanık yapıldı. Girit'te düzenlenen Türk-Yunan gazeteciler ve aktivistler toplantısına ilişkin olan o davetiyede adı geçtiği gerekçesiyle tutuklanan Dalyancı, 2,5 yıl cezaevinde kaldı.

1982'de Bağımsız Basın Ajansı’nın (BBA) kurucu ortağı oldu. 
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2009'da BBA’dan emekli oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapımı gerçekleştirilen, “Yaşamak Şakaya Gelmez” adlı İngilizce Nazım Hikmet belgeselinin ortak yönetmenliğini ve yazarlığını yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu’nda da yer alan Dalyancı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapıyordu.